Vés al contingut

Microalga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Ceratium sp.(Dinophyta)
Microalgues diatomees

Les microalgues són un conjunt de microorganismes protistes fotosintètics de senzilla estructura cel·lular que es troben àmpliament distribuïts a la biosfera de la Terra.[1] Viuen suspeses a l'aigua, dolça o salada, per a tenir millor accés al diòxid de carboni (CO₂) i altres nutrients. N'hi ha diverses espècies, totes adaptades a les condicions ambientals a les quals es troben. Es troben en la base de la cadena alimentària dels ecosistemes aquàtics, sent l'aliment d'organismes de mida més gran.

S'utilitzen a l'aqüicultura com a aliment per bivalves i rotífers, sent aquests segons el darrer aliment que es dona als peixos petits abans de passar a l'alimentació artificial. També, per la seva facilitat de cultiu (es reprodueixen molt ràpidament) i la tendència que tenen a acumular sucres i olis, són usades per a reduir el diòxid de carboni d'alguns processos industrials (una cimentera, per exemple): ingereixen el gas contaminant emès i després, en ser cremades a centrals tèrmiques com a agrocombustible (agrocombustible d'alga o "petroli blau"), només n'emeten la meitat a l'atmosfera. La Arthrospira platensis és una microalga que s'utilitza com a complement dietètic per a persones.

D'altra banda, la seva excesiva presència, causada per un excés de nutrients, per exemple a causa de detergents i altres productes contaminants de l'aigua, en un ecosistema lliure pot ser responsable de la mort d'éssers aqüàtics. Tenint prou nutrients, massa per a un ecosistema equilibrat, i una temperatura adient es multipliquen ràpidament, tornant l'aigua de color verd, fins que l'enorme quantitat d'individus esgota l'aliment, típicament al cap d'un parell de dies. Llavors les mateixes microalgues comencen a morir, cosa que s'aprecia veient que el color de l'aigua es torna marronós. La seva descomposició esgota l'oxigen a l'aigua i mata la resta d'éssers vius que l'habiten.[2]

Divisió[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Microalgas - definicion y caracteristicas». [Consulta: 2 novembre 2018].
  2. Una microalga que permet i treu la vida, Diari de Girona, 7 d'agost de 2007 (català)