Portal:Països Baixos

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
 Portada    De la A a la Z    Col·laboreu-hi    Preguntes  

   Portal Països Baixos

   

Els Països Baixos (Nederland en neerlandès ['neːdərlɑnt] i Nederlân en frisó) són un estat de l'Europa Occidental situat a la desembocadura dels rius Rin i Mosa. Limiten al nord i a l'oest amb el Mar del Nord, al sud amb Bèlgica i a l'est amb Alemanya.

És un país constituent del Regne dels Països Baixos juntament amb els països caribenys d'Aruba, Curaçao i Sint Maarten. La capital dels Països Baixos és Amsterdam i la seu del govern es troba a La Haia. Les illes caribenyes de Bonaire, Sint Eustatius i Saba formen part del país com a municipis especials. El sistema de govern és una monarquia constitucional.

Els Països Baixos compten amb 16.730.632 habitants, una superfície de 41.526 km² i una densitat de població de 447,9/km² (2012). Més del 18% de la superfície es compon d'aigua i gran part del país es troba sota el nivell del mar. L'estat està protegit del mar per dics i estructures de defensa. La terra guanyada al mar s'anomena «pòlder». Administrativament, el país es divideix en dotze províncies. Constitueix, juntament amb Bèlgica i Luxemburg, el Benelux.


Article destacat
(m) - (v)

Màquina de fer stroopwafels

Les stroopwafels (originalment siroopwafels) són un tipus de gofra molt menjat als Països Baixos. Consisteix en dues peces rodones de gofra amb un xarop dolç entre les dues. La gofra es cou i després es talla per la meitat. Es cobreix una de les meitats amb xarop i després se li posa l'altra a sobre. Originalment, les stroopwafels tenien un diàmetre d'uns 10 centímetres, però actualment existeixen en una varietat de mides que van de 5 a 25 cm de diàmetre.

La stroopwafel fou confeccionada per primera vegada a principis del segle XIX a Gouda (Països Baixos), motiu pel qual també se'l coneix com a Goudse wafel. En aquella època, les stroopwafels es feien amb restes de galetes i de pasta amb xarop, de manera que eren molt barates. Al segle XIX també se les coneixia com a "gofres dels pobres". A partir del 1870 es començaren a vendre stroopwafels a fora de Gouda. També es poden comprar les molles resultants de tallar les gofres, així com les galetes defectuoses (també conegudes com a snippers).

Imatge del mes
(m) - (v)

Kinderdijk

Kinderdijk
Kinderdijk
Articles bons i de qualitat
(m) - (v)

Articles de qualitat:

Articles bons:

Història
(m) - (v)

General

Casa Reial

Divisió administrativa
(m) - (v)

Províncies dels Països Baixos

Ciutats importants

Illes, rius i llacs

Ultramar

Altres

Arquitectura
(m) - (v)

Edificis

Museus

Arquitectes

Cultura
(m) - (v)

Pintors

Música

Cantants

Grups

DJ

Músics

Literatura


Cinema

Gastronomia

Mitjans de comunicació

Política
(m) - (v)

Polítics

Primers Ministres dels Països Baixos

Altres

Partits polítics

Esport
(m) - (v)

Ciclistes

Escacs

Fútbol

Hoquei sobre herba

Natació

Patinatge de velocitat

Estadis i clubs


Religió
(m) - (v)

Bisbes

Sants

Infrastructura
(m) - (v)

Aviació

Ferrocarril

Trànsit per carretera

Educació
(m) - (v)

Universitats

Llengues i dialectes

Sabíeu que...
(m) - (v)

Plantilla:PPBSQ 06