Vés al contingut

Arnau de Pàdua

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaArnau de Pàdua

Antiga abadia de Santa Justina de Pàdua
Biografia
NaixementArnaldo de' Cattanei
1185 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Pàdua (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1255 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (69/70 anys)
Asolo (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
SepulturaSanta Giustina (Pàdua) 
Abat
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósBenedictins
abat i màrtir
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
BeatificacióNo beatificat oficialment, amb culte des de la seva mort
PelegrinatgeSanta Giustina (Pàdua)
Festivitat14 de març
IconografiaHàbit benedictí

Arnau de Pàdua o Arnaldo de' Cattanei (Limena, província de Pàdua, 1185 - Asolo, província de Treviso, 10 de febrer de 1255) fou un monjo benedictí, abat de Santa Giustina de Pàdua. És venerat com a beat per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

L'Arnau va néixer al 1185 a la noble família dels Cattanei de Limena, prop de Pàdua. Molt jove, va entrar al monestir de Santa Justina de Pàdua, on destacà per la seva pietat i exemplaritat. En 1209, només amb 24 anys, en fou elegit abat. Al seu abadiat defensà els drets de l'abadia, entre els quals el privilegi d'intervenir en l'elecció del bisbe de la diòcesi; restaurà i amplià el monestir i desvià el curs del riu Bacchiglione per construir-hi molins.

Quan Ezzelino III conquerí Pàdua en 1237 i va fer empresonar Giordano Forzaté, prior de S. Benedetto, l'altra gran abadia de la ciutat, Arnau fugí a Ferrara, sota la protecció dels Este, i després a Monselice. El 1238 Frederic II del Sacre Imperi Romanogermànic li retornà l'abadia i el mateix emperador hi visqué durant dos mesos. Quan marxà, però, Ezzelino feu empresonar l'abat, en 1246, a la fortalesa d'Asolo. Hi visqué fins a morir, després de més de vuit anys de presó, el febrer de 1255.

Veneració[modifica]

Sebollit a l'església dels framenors d'Asolo, que Ezzelino fou deposat, el seu cos fou portat a Pàdua i enterrat a Santa Justina. El 14 de març de 1562 rebé sepultura definitiva en una altra capella, amb altar i estàtua pròpies. El seu culte, tradicional, no es va confirmar oficialment i el beat no té un ofici propi, essent commemorat al martirologi benedictí. Se celebrà el 15 de març, aniversari de la seva translació, fins a la supressió de l'abadia den 1806.

Bibliografia[modifica]