Vés al contingut

Eduard von Keyserling

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaEduard von Keyserling

Eduard Graf von Keyserling, 1900 (pintura de Lovis Corinth, Munic, Neue Pinakothek). (1900) Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 maig 1855 Modifica el valor a Wikidata
Parròquia de Kalvene (Letònia) Modifica el valor a Wikidata
Mort28 setembre 1918 Modifica el valor a Wikidata (63 anys)
Múnic Modifica el valor a Wikidata
SepulturaNordfriedhof (Munic) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Nacionalitatalemany bàltic
FormacióUniversitat Imperial de Dorpat
Universitat de Viena
Universitat de Graz Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescriptor, dramaturg Modifica el valor a Wikidata
GènereDrama
MovimentImpressionisme literari
LlenguaAlemany
Obra
Obres destacables
Princesas (1917)
Altres
TítolComte Modifica el valor a Wikidata
PareEduard Gf. von Keyserling (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm0902520 Allocine: 550683 Modifica el valor a Wikidata

Eduard Graf[1] von Keyserling (Schloss Tels-Paddern, Curlàndia, 15 de maig de 1855 - Múnic, 28 de setembre de 1918) va ser un novel·lista i dramaturg alemany bàltic, un dels exponents de l'impressionisme literari.

Keyserling va néixer a Schloss Tels-Paddern, Curlàndia, dins de l'Imperi Rus, actual Kalvenes pagasts, districte de Liepāja, a Letònia. Pertanyia a una antiga família de nobles alemanys bàltics i un dels seus cosins era el filòsof Hermann Keyserling. Va estudiar primer en una escola local i després els seus estudis superiors a la Universitat de Viena.

Les primeres novel·les de Keyserling, Fräulein Rosa Herz. Eine Kleinstadtliebe (1887) i Die dritte Stiege (1892), es van veure influïdes pels corrents naturalistes. Els seus assajos en general i altres documents culturals, com les seves obres de teatre, es troben oblidats. El seu estil de narració, les seves novel·les i les seves novel·les curtes, després de 1902, el van catalogar com a avantguardista de l'impressionisme literari alemany.

L'estil narratiu de Keyserling, subtil i elegant, destaca per la seva ambientació evocativa i el seu "sentiment". La seva obra més emblemàtica és, potser, Princeses, relacionada només superficialment amb els típics Schlossroman alemanys durant el segle xix.

En 1895 es va establir a Baviera, on romandria fins a la seva mort. Durant l'última part de la seva vida va emmalaltir de sífilis, per la qual cosa va haver de passar diversos períodes d'immobilitat i finalment va quedar cec. Abans de morir, feu cremar la majoria de les seves obres a les seves germanes.

Va morir a Múnic el 1918.

Traduccions al català[modifica]

Notes[modifica]

  1. Graf en alemany és un títol, que pot traduir-se com comte, no un nom de persona. la forma femenina és gräfin.

Bibliografia[modifica]

  • Richard A. Koc, The German Gesellschaftsroman at the Turn of the Century. A Comparison of the Works of Theodor Fontane and Eduard von Keyserling; (EHSchr 1, 542); Berna 1982
  • Richard A. Weber, Color and light in the writings of Eduard von Keyserling; (Studies in modern German literature 39); Nova York 1990
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Eduard von Keyserling