Vés al contingut

Jacint Anglada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaJacint Anglada
Biografia
NaixementOlot Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióorganista, mestre de capella Modifica el valor a Wikidata
PeríodeSegle XVIII Modifica el valor a Wikidata

Jacint Anglada (Olot, segle XVIII- ?) fou un organista i mestre de capella de Cardona.[1][2]

Possiblement formà part de la nissaga dels Anglada, que estarà present en el teixit musical del territori fins a finals del segle xix. El seu nom apareix com un dels set aspirants a formar part de la Capella de Música de Sant Esteve d'Olot, on el document cita els seus particulars:

“se suposa q. tots estan adornats de las qualitats generals de bona vida, forma y costums; pues tots són tinguts per homes de christiana vida y bon exemple, sens oferir-se en est assumpto cosa particular que notar”.[1][2]

S'hi menciona en els resultats del 4 de novembre de 1739 que Anglada voltava els 30 o 40 anys, i que era aleshores organista de la col·legiata de Cardona. El detall descriptiu que s'hi fa de les aptituds musicals i qualitats humanes dels set aspirants esdevé, doncs, de gran interès atesa l'excepcionalitat i raresa d’aquest tipus de documents confidencials, i es va més enllà, dient-ne:

“que no an estat moltas las diligencias per dit efecte; petque essent lo dit Rt. Anglada fill de esta vila, ningú millor que los Patrícios sabran las prendas poden donar mereixement al dit pretensor.”[1][2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Josep Carcoler (+ 1776) notícia biogràfica i compositiva». Recerca Musicològica I, 1981. [Consulta: 21 desembre 2020].
  2. 2,0 2,1 2,2 Gregori i Cifré, Josep Maria; Monells i Laqué, Carme «La capella de música de Sant Esteve d'Olot i els compositors del seu fons musical». Barcelona: Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació - Arxius i documents., 2007, pàg. 30, 34.