Kosovo al Festival de la Cançó d'Eurovisió

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Kosovo

Estació membre
Final Nacional Festivali i Këngës në RTK
Aparicions 0
Primera aparició -
Millor resultat
Final -
Semifinal -
Pitjor resultat
Final -
Semifinal -
Enllaços externs

Kosovo va intentar participar al Festival de la Cançó d'Eurovisió del 2009[1] i el 2024 sense èxit.[2][3]

Com que Kosovo no és membre de la Unió Europea de Radiodifusió, encara no ha pogut participar al Festival d'Eurovisió. No obstant això, cantants de Kosovo han aparegut diverses vegades per Albània.

L'emissora pública de Kosovo RTK ha estat buscant ser membre de l'UER des de fa diversos anys per poder participar al Festival de la Cançó d'Eurovisió. Per fer-ho, Kosovo ha de ser membre del Consell d'Europa o de la Unió Internacional de Telecomunicacions. Aquest últim requereix ser membre de les Nacions Unides.

Història[modifica]

El 2016 es va rumorar que Kosovo havia estat convidat al Festival de la Cançó d'Eurovisió 2016, que finalment va resultar ser un engany.

RTK va anunciar el 2017 que Kosovo participaria per primera vegada al Festival de la Cançó d'Eurovisió si guanyava un país que reconegués la República de Kosovo com a estat independent. Com que Portugal va reconèixer Kosovo, s'esperava que Kosovo participés a l'ESC 2018. L'EBU va negar aquests informes.

L'Assemblea General de la UER va votar el 28 de juny de 2019 una moció presentada per Hongria, Croàcia, Eslovènia, Montenegro i Macedònia del Nord, que preveia una esmena a l'estatut de la UER. Aquests canvis haurien permès a Kosovo participar al CES. En una votació secreta sol·licitada per 17 estats entre ells Grècia, Xipre, Sèrbia, Rússia i Espanya aquesta proposta va ser rebutjada per 673 vots en contra i 400 a favor, amb una majoria de tres quartes parts de 889 vots.

El 16 de maig de 2022, el director general de Radio Televizioni i Kosovës (RTK), l'emissora pública de Kosovo, va anunciar que l'emissora buscaria ser membre de l'EBU a finals d'any. Si això hagués tingut èxit, l'emissora hauria volgut participar directament a l'ESC. Tanmateix, el director general va assenyalar que encara hi ha alguns obstacles. Kosovo encara no és membre de la Unió Internacional de Telecomunicacions, que és un requisit previ per ser membre de l'UER.

El 9 de març de 2023, es va anunciar que RTK celebraria una ronda preliminar anomenada Festivali i Këngës në RTK per seleccionar futurs participants. Una mica més d'un any més tard, el 9 de maig de 2024, es va anunciar que RTK sol·licitaria per primera vegada la pertinença a la UER. Si RTK s'accepta a l'EBU a temps, l'emissora podria participar al Festival de la Cançó d'Eurovisió 2025.[4][5]

Referències[modifica]

  1. «KOSOVO - RTK wants to enter Eurovision as soon as possible», 29-12-2010. [Consulta: 16 maig 2024].
  2. eurovision-spain.com. «La participación de Kosovo en Eurovisión, congelada por la UER». [Consulta: 19 abril 2019].
  3. eurovision-spain.com. «Podría participar Kosovo en Eurovisión?». [Consulta: 28 abril 2019].
  4. Stephenson, James. «🇽🇰 Kosovo: RTK Will Apply for Eurovision Participation "Soon"» (en anglès britànic), 09-05-2024. [Consulta: 16 maig 2024].
  5. verenairina. «Kosovo – a possible candidate for Eurovision?» (en anglès britànic), 06-02-2011. [Consulta: 16 maig 2024].