Vés al contingut

Partit per una Vida Lliure al Kurdistan

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióPartit per una Vida Lliure al Kurdistan
Dades
Tipuspartit polític
organització armada
organització terrorista Modifica el valor a Wikidata
Ideologia políticaconfederalisme democràtic Modifica el valor a Wikidata
Alineació políticaesquerra Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació4 abril 2004
Governança corporativa
Entitat matriuKoma Komalên Kurdistan Modifica el valor a Wikidata
Part dePartit dels Treballadors del Kurdistan Modifica el valor a Wikidata
Altres
Color     Modifica el valor a Wikidata

Lloc webpjak.eu… Modifica el valor a Wikidata

Partit per una Vida Lliure al Kurdistan o Partit de la Vida Lliure al Kurdistan (kurd: پارتی ژیانی ئازادی کوردستان, Partiya Jiyana Azad a Kurdistanê, sigla: PJAK) és una organització política kurda de l'Iran[1] que aposta per una democratització del règim de Teheran a través de l'anomenat "confederalisme democràtic".[2]

Està afiliat a la Koma Civakên Kurdistan, una aliança de diversos partits polítics kurds inspirats per l'antic Partit dels Treballadors del Kurdistan. El partit dona suport a Abdullah Ocalan "Apo", empresonat a Turquia, com a líder polític segrestat i retingut com a ostatge.[2] El líder de l'organització és Haji Ahmadi. Es creu que la meitat dels membres del grup són dones, moltes de menys de 20 anys i entre elles la graduada en psicologia per la Universitat de Teheran, Gulistan Dugan; les dones donen suport al grup per la defensa aferrissada que fa de la igualtat de gèneres. Opera també a Turquia i Síria des de bases a l'Iraq de manera excepcional.

Es va fundar el 2004. Es creu que el 2005 va matar uns 120 policies iranians. Després de la matança de 10 kurds que es manifestaven a Maku per part de les forces de seguretat iranianes, el PJAK va respondre matant 24 membres d'aquestes forces el 3 d'abril de 2006. El 10 d'abril set membres del partit foren detinguts. El 8 de maig de 2006 una sèrie de bombes van esclatar a Kermanshah en un edifici del govern. A la frontera els enfrontaments són freqüents. L'agost del 2007 van destruir un helicòpter militar iranià. El 24 d'abril del 2009 un grup armat del PJAK atacava una estació de policia a Kermanshah i matava 18 policies; alguns atacants també van morir; una setmana després, en revenja, Iran va bombardejar Panjwin a l'Iraq, però el PJAK no té estructura en aquesta zona.

En pujar a la presidència Barack Obama, el PJAK fou declarat organització terrorista. El seu cap Abdul Rahman Haji Ahmadi fou arrestat el març del 2010 a Alemanya, però alliberat a les poques hores. La petició d'extradició d'Ahmadi demanada per Iran fou rebutjada, ja que Ahmadi era ciutadà alemany.

Referències[modifica]

  1. Richard A. Oppel Jr. «In Iraq, Conflict Simmers on a 2nd Kurdish Front» (en anglès americà). The New York Times, 23-10-2007.
  2. 2,0 2,1 Zurutuza, Karlos «Guerrilleres que lluiten contra els aitatol.làs». Ara, 27-11-2022, p.16.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]