1,2-difluorobenzè

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químic1,2-difluorobenzè
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular114.093 g/mol
Estructura química
Fórmula químicaC6H4F2
SMILES canònic
Model 2D
C1=CC=C(C(=C1)F)F Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat1.1599 g/cm3
Índex de refracción20/D 1.443(lit.)
Solubilitat(insoluble) 1.14 g/L
Punt de fusió−34 °C
Punt d'ebullició92 °C

L'1,2-difluorobenzè és un compost aromàtic amb fórmula . Aquest líquid incolor és un dissolvent utilitzat en els estudis electroquímics de complexos de metalls de transició. En comparació amb la majoria de dissolvents alifàtics i aromàtics halogenats convencionals, posseeix una constant dielèctrica excepcionalment alta (ε0 = 13,8 a 300 K). Així, pot ser un dissolvent adequat per a complexos organometàl·lics catiònics i/o altament electròfils.

Propietats[modifica]

L'1,2-difluorobenzè és un líquid incolor. El seu punt de fusió és de −34 °C, el punt d'ebullició 92 °C, la seva densitat és d'1,158 g/cm³ a 25 °C i l'índex de refracció val 1,443. No és miscible o és difícil de barrejar amb aigua. És estable, incompatible amb agents oxidants forts, molt inflamable, i amb un punt d'inflamació baix.[1]

Preparació[modifica]

L'1,2-difluorobenzè es prepara mitjançant una simple reacció de substitució de fluor amb fluorobenzè.

Usos[modifica]

L'1,2-difluorobenzè s'ha utilitzat com a dissolvent per a l'anàlisi electroquímica de complexos de metalls de transició. És relativament químicament inert, es coordina feblement i té una constant dielèctrica prou alta per a dissoldre molts electròlits i sals complexes metàl·liques. S'utilitza com a dissolvent de coordinació feble per a complexos metàl·lics. Té un paper com a anestèsic.

Perill[modifica]

DFB és un líquid i vapor altament inflamables. Els productes de descomposició perillosos formats en condicions d'incendi inclouen òxids de carboni i fluorur d'hidrogen.

Referències[modifica]

  1. «1,2-difluorobenzene». [Consulta: 14 gener 2023].