Albert Girard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlbert Girard
Biografia
Naixement11 octubre 1595 Modifica el valor a Wikidata
Saint-Mihiel Modifica el valor a Wikidata
Mort8 desembre 1632 Modifica el valor a Wikidata (37 anys)
Leiden Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de Leiden Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perPrecursor del teorema fonamental de l'àlgebra
Activitat
OcupacióMatemàtiques
Influències

Goodreads character: 995852

Albert Girard va ser un matemàtic francès del segle xvii, conegut, sobretot, per haver enunciat una versió primitiva del teorema fonamental de l'àlgebra.

Vida[modifica]

No es coneix res del cert de la seva infància. Es diu que podria haver nascut a Saint-Mihiel perquè signava els seus escrits amb l'adjectiu Samielois. Probablement la seva família pertanyia a l'església reformada, per això van haver d'abandonar el Ducat de Lorena i traslladar-se als Països Baixos, quan Enric II de Lorena, a partir de 1610, va dictar diverses ordres d'expulsió dels hugonots.

Les seves dades biogràfiques a Holanda tampoc són gaire verificables. Probablement es va guanyar la vida com a enginyer, fent fortificacions, i com a músic, tocant el llaüt.

El 1613 està residint a Amsterdam on contrau matrimoni amb Suzanne des Nouettes. El 1617 s'estableix a Leiden i es matricula a la seva universitat, on coneix Willebrord Snel i Simon Stevin pels qui sempre tindrà una gran admiració.

En morir el 1632, deixa la seva vídua amb onze fills i sense cap patrimoni. La seva vídua acabarà publicant algunes obres inèdites del seu marit, concretament els darrers volums de l'obra matemàtica de Simon Stevin.

Obra[modifica]

Tot i que va escriure una obra de trigonometria i va editar les obres matemàtiques de Simon Stevin (traduïdes al francès) les seves aportacions més importants van ser al camp de l'àlgebra.[1]

El seu llibre Nouvelle Invention en l'Algebre[2] es pot considerar pioner per diversos motius. Introdueix la noció d'exponents fraccionaris (en els que el denominador és l'arrel) i la notació actual per a referir-se a les arrels d'ordre superior a dos ().[3]

En el mateix llibre considera el que ell anomena factions (el que avui anomenem funcions simètriques elementals de n variables): Quan tenim una sèrie de n nombres, la primera facció és la seva suma; la segona facció és la suma de tots els productes possibles d'aquests nombres, dos a dos; la tercera facció és la suma de tots els productes possibles, tres a tres; i així continuem fins a arribar a la facció n-ésima que és el producte de tots els nombres.[4]

Proveït d'aquesta noció, enuncia un teorema (sense demostrar-lo) que és l'antecedent més antic del teorema fonamental de l'àlgebra demostrat plenament per Gauss el 1799:

« Totes les equacions algebraiques, tenen tantes solucions com l'exponent de la més alta quantitat expressa, excepte les incompletes; i la primera facció de les solucions és igual al coeficient del primer monomi, la segona facció és igual al coeficient del segon monomi, la tercera al tercer, i sempre així; de tal forma que la última facció és igual al terme independent, sempre d'acord amb els seus signes que poden ser expressats en ordre alternatiu. »
Gilain, pàgina 93.

Naturalment, perquè això sigui així, cal acceptar plenament els nombres complexos (Girard els anomena impossibles), cosa que fa de bon cor dient que cal acceptar-los per tres raons: per assegurar la certesa de la regla general, per estar segur que no existeixen altres solucions i per la seva utilitat.[5]

Referències[modifica]

  1. Katz, pàgina 406.
  2. Traducció anglesa a Debeaune, pàgines 105 i següents.
  3. Katz, pàgines 406-407.
  4. Katz, pàgina 407.
  5. Katz, pàgina 408.

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]