Garnedd Ugain

Infotaula de geografia físicaGarnedd Ugain
Imatge
TipusMuntanya i cim Modifica el valor a Wikidata
Part deSnowdon Massif (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitzat en l'àrea protegidaParc Nacional d'Eryri Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaLlanberis (Gal·les), Beddgelert (Gal·les) i Betws Garmon (Gal·les) Modifica el valor a Wikidata
Map
 53° 04′ 32″ N, 4° 04′ 31″ O / 53.07552°N,4.07518°O / 53.07552; -4.07518
SerraladaEryri Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
Altitud1.065 m Modifica el valor a Wikidata
Prominència72 m Modifica el valor a Wikidata
Història
PeríodeOrdovicià Modifica el valor a Wikidata

Garnedd Ugain, sovint conegut com pel nom de Crib-y-Ddysgl, és una muntanya piramidal de Gal·les que forma part del massís de Snowdon. És el segon cim més alt de Gal·les i es troba a poc menys d'un quilòmetre al nord del cim de Snowdon.

Forma part de la ruta Snowdon Horseshoe,[1] enllaçada amb Crib Goch a través del coll de Bwlch Coch, i amb el cim de Snowdon a través del coll de Bwlch Glas. També està enllaçat amb Cwm Glas al nord-est a través d'una arete escarpada anomenada Clogwyn y Person, que s'uneix a la cresta principal de Crib y Ddysgl a uns 500 metres a l'est del cim.

Nom[modifica]

Tant a Garnedd Ugain com a Crib-y-Ddysgl apareixen als mapes de la zona de l'Arolwg Ordnans (servei cartogràfic del Regne Unit; anomenat en anglès Ordnance Survey). El nom de Crib-y-Ddysgl fa referència a la carena est[2] mentre que el cim és Garnedd o Carnedd Ugain.

Crib-y-Ddysgl (que significa "Carena del plat" en gal·lès) és el nom utilitzat per Alan Dawson per a la llista del pic com a Hewitt.

Carnedd Ugain en gal·lès significa "Carena dels vint" (la forma Garnedd és el resultat d'una mutació suau). Aquest possiblement va rebre el nom de la legió romana amb seu a Caernarfon.

Les pàgines web del Club de Muntanyerisme Gal·lès suggereixen que el nom també podria ser una corrupció de "Carnedd Wgon", i així rebria el nom del príncep Wgon cantat per Dafydd ap Gwilym o possiblement pel poeta del segle XIII Gwgon Brydydd.[3]

Referències[modifica]

  1. «How to scramble: Crib Goch». www.thebmc.co.uk.
  2. Steve Ashton. Scrambles in Snowdonia. Cicerone Press, 1992. ISBN 1-85284-088-9. 
  3. See Arxivat 2011-07-08 a Wayback Machine.. (NB "Gwgon" becomes "Wgon" under soft mutation.)