Vés al contingut

Monument

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Monument al cementiri de la Recoleta, Buenos Aires.

Un monument (del llatí monumentum, «recordar») és una obra edificada per commemorar una persona o un esdeveniment.[1] Per extensió, com a patrimoni monumental, és un bé immoble de notable interès històric, cultural, artístic o social.[2] Tradicionalment s'han anomenat monuments històrics o monuments nacionals.

Història[modifica]

En l'antiguitat, el terme s'atribuïa especialment a obres funeràries i, durant l'Imperi Romà, era el dedicat a l'emperador i la seva cort, tractant-se en general d'una estàtua o un obelisc.

En l'Edat Mitjana es va prendre consciència que les construccions i relíquies religioses eren un bé col·lectiu que calia protegir i preservar per la posteritat. En el Renaixement es va ampliar a les propietats civils amb un interès creixent per les antiguitats grecoromanes. Durant la Il·lustració, la conservació i transmissió del patrimoni va adquirir un caràcter nacionalista i polític, i es van redactar les primeres legislacions per tal d'inventariar la informació sobre els monuments històrics.[3]

Actualment, el concepte de patrimoni monumental té més un enfocament antropològic que polític. A les llistes tradicionals de monuments nacionals que inclouen restes arqueològiques, esglésies i castells, s'hi han afegit elements d'interès públic de les antigues societats rurals, instal·lacions industrials, llocs històrics, obres arquitectòniques notables, etc.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Monument
  1. Diccionario de Arte II (en castellà). Barcelona: Biblioteca de Consulta Larousse. Spes Editorial SL (RBA), 2003, p.97. DL M-50.522-2002. ISBN 84-8332-391-5 [Consulta: 5 desembre 2014]. 
  2. Tesaurus de la xarxa europea de patrimoni, entrades "monument" i "monumental heritage" [Consulta: 10 juliol 2011]
  3. 3,0 3,1 Handbook on the European Heritage Days: A practical guide [Consulta: 10 juliol 2011]