Usuari:Bmc/proves

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBiblioteca Virtual de Premsa Històrica (BVPH)
Història
Creació2003
Activitat
ÀmbitBiblioteca Virtual
Governança corporativa
Seu 
  • Plaza del Rey, nº1, 28071 Madrid

Lloc webprensahistorica.mcu.es

La Biblioteca Virtual de Premsa Històrica (BVPH), és el resultat d'un procés de digitalització cooperativa del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, les Comunitats Autònomes i altres institucions de la memòria.

Té com a objectius conservar i fer accessibles uns materials bibliogràfics que es caracteritzen per ser exemplars únics i de difícil accés. Abasta el període comprés entre la meitat del segle xviii i principis del segle xxi, sent l'exemplar més antic de l'any 1753 i el més actual de l'any 2013.

Utilitza els estàndards XML MARC Schema, METS, METSRights, PREMIS, DCMI i AQUEST i disposa d'un repositori OAI-PMH. Inclou més de sis milions de pàgines, sobre Premsa Històrica editades a Espanya.

El projecte[modifica]

La BVPH constitueix un dels principals projectes de digitalització que actualment s'estan desenvolupant a Espanya i té a nivell internacional una importància notable, tant pel seu volum com per les seves funcionalitats.

El projecte va ser iniciat l'any 2003, però va ser presentat al 2009[1] per César Antonio Molina, en aquella època Ministre de Cultura. És el resultat de la col·laboració de la Direcció general del Llibre, Arxius i Biblioteques, a través de la Sotsdirecció General de Coordinació Bibliotecària, amb les Comunitats Autònomes així com de diverses institucions de caràcter científic o cultural com ateneus, fundacions, universitats i empreses periodístiques.

A l'any 2013, compta amb 2178 capçaleres corresponents a més de sis milions de pàgines digitalitzades (al voltant de 5,2 milions es poden consultar a text complet), transferides per 81 biblioteques.[2] La major part de fons, són col·leccions úniques d'interés per a investigadors i públic en general. Amb una temàtica variada, on s'abasta un període entre meitat del segle xviii i principis del segle XXI.

A la base de dades de la BVPH, estan representades les 17 Comunitats Autònomes (Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat de Madrid, Comunitat Valenciana, Extremadura, Galícia, Illes Balears, La Rioja, Navarra, País Basc i Regió de Múrcia) a més de les 2 Ciutats Autònomes (Ceuta i Melilla), reunint un total 57 províncies i 180 localitats.

Col·leccions destacades[modifica]

Premsa clandestina[modifica]

Al voltant de 90,000 pàgines de l'arxiu hemerogràfic del Partit Comunista d'Espanya, formen part de la Biblioteca Virtual de Premsa Històrica. Aquesta col·lecció de premsa clandestina, ha estat digitalitzada per la Direcció general del Llibre, Arxius i Biblioteques del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, a través d'un conveni amb la Fundació de Recerques Marxistes.

Aquesta col·lecció és necessària per conèixer les activitats polítiques dels grups clandestins que es van oposar al franquisme i, molt especialment, els del Partit Comunista i les organitzacions que giraven al voltant d'ell. Comptant amb 244 capçaleres publicades a Espanya, Algèria, Colòmbia, França, Itàlia, el Marroc, Mèxic, Rússia, Veneçuela, Uruguai, etc., corresponents al període comprés entre 1932 i 1976.

Amb la seva digitalització, s'assegura la divulgació d'aquests fons a través de la web i es salvaguarden els seus continguts, ja que al ser produïts amb mètodes artesanals en la clandestinitat fan que es troben en avançat estat de degradació.[3]

Revistes culturals[modifica]

És el resultat del conveni de col·laboració entre ARCE [4] i el Ministeri d'Educació, Cultura i Esport. Conté les revistes ADE teatro, La balsa de la medusa, CLIJ: Cuadernos de Literatura Infantil y Juvenil, Cuadernos de Alzate, Leviatán, Litoral, Ritmo, Cuadernos de Pensamiento Político, Veintiuno, El Ecologista, Gaia, Arte y Parte, Ópera Actual y Utopías: Nuestra Bandera, a les quals s'aniran afegint altres títols. Inclou les descripcions bibliogràfiques dels articles de les revistes per facilitar al ciutadà la cerca dels articles pel nom de l'autor, el títol o la matèria. Així mateix, és possible la cerca en el text complet de les publicacions.[5]

Estadístiques[modifica]

ESTADÍSTIQUES GENERALS
Nombre de capçaleres digitalitzades 2.178
Nombre d'exemplars digitalitzats 1.087.694
Nombre d'imatges digitalitzades 6.556.716
Nombre de biblioteques amb obres digitalitzades 81
Nombre de localitats 180
Nombre de províncies 57
Nombre d'impressors o editors 2.419
DATES LÍMITS DELS EXEMPLARS DIGITALITZATS
Any de l'exemplar digitalitzat més antic 1753
Any de l'exemplar digitalitzat més modern 2013

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «El Ministerio de Cultura pone en marcha la Biblioteca Virtual de Prensa Histórica». rtve.es. [Consulta: 21 març 2014].
  2. lainformacion.com «La biblioteca virtual de prensa histórica muestra 6,1 millones de páginas». , 21-10-2013 [Consulta: 21 març 2014].
  3. «Prensa clandestina». [Consulta: 21 març 2014].
  4. «Asociación de Revistas Culturales de España». [Consulta: 23 març 2014].
  5. «Revistas culturales». [Consulta: 21 març 2014].

Enllaços externs[modifica]