Usuari:Mcapdevila/Escalamera

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un escalamera de les habitualment usades en Rem

L'escalamera o forquilla és una peça de metall o fusta amb una osca en què descansa i gira qualsevol eix de maquinària. Aquesta es fa servir també en les embarcacions de rem, on es recolza el rem permetent que giri en el seu eix longitudinal, i també que es pugui moure el rem en voltant de l'eix vertical del portant (porra), realitzant així el recorregut de la pala a l'aigua i fora d'ella.

Actualment solen ser de plàstic. Tenen un pestell que tanca la escalamera per evitar que el rem se surti. Com es pot observar en la imatge, l'alçada de la escalamera pot ser regulada canviant el nombre de volanderas (en aquest cas blaus) que posem sota i sobre de la escalamera, a fi d'aconseguir l'altura apropiada per realitzar una bona palada per a cada remer.

També es pot observar que té una lleugera inclinació la part vertical on dóna suport al rem. Aquesta inclinació també cal calibrar-per aconseguir que la pala entri dins l'aigua de la manera adequada (pràcticament vertical) perquè no tendeixi a escapar ni a enfonsar-se en l'aigua. Això es fa col·locant unes peces que encaixen amunt i avall de la escalamera (anomenades col·loquialment taps) que modifiquen en alguns graus aquesta inclinació.

Tot aquest procés forma part del reglatge del vaixell, al qual els entrenadors i remers han dedicar temps si volen aprofitar al màxim les capacitats físiques del remer, permetent remar de la manera més efectiva possible.

Es coneix també com escalamera el dispositiu que permet el suport per a la rotació d'un eix, es compon d'una part rotativa i una fixa. poden ser de plàstic, alumini, acer i acer inoxidable. A més solen venir en un cos, o partides

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]