Usuari:Mcapdevila/Exosquelet mecànic

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Exosquelet mecànic o exosquelet robot és una armadura metàl·lic extern que ajuda a moure al seu portador i a realitzar cert tipus d'activitats, com ho és el carregar pes.

Durant el seu funcionament, una sèrie de sensors biomètrics detecten els senyals nerviosos que el cervell envia als músculs de les nostres extremitats quan anem a començar a caminar. La unitat de processament de l'exosquelet respon llavors a aquests senyals, les processa i fa actuar a l'exosquelet en una fracció de segon. Llavors diem que un exosquelet és bàsicament un "robot que es vesteix"

El projecte HAL[modifica]

Vestit prototip de HAL.

Al principi el projecte anava orientat a ajudar a les persones grans o discapacitades a caminar per "el seu propi peu", cosa que es va aconseguir el 2000 amb el HAL-3. El 2005 es va dotar a l'últim model, el HAL-5 de pròtesis de cintura cap amunt, d'unitats de potència més compactes, se li va reduir el pes, es va augmentar la durada de la bateria i es va millorar el seu disseny extern.

HAL són les sigles en anglès de Hybrid Assistive Limb que descriuen la funcionalitat del vestit respecte a l'ajuda híbrida a les extremitats.

Sarcos xos[modifica]

El Raytheon Sarcos xos és un exoesquelet que està en fase de desenvolupament amb finalitats militars. De moment ja s'ha aconseguit que la persona que utilitzi el xos pugui aixecar i transportar pesos amb més facilitat sense perdre agilitat, però el "vestit" encara necessita alimentació externa.

En la cultura popular[modifica]

  • Iron Man: El geni en armes Tony Stark crea la seva pròpia armadura que li permet convertir-se en un superheroi
  • Star Kid (1998): Un tímid noi de setè grau la vida canvia en estavellar una nau extraterrestre prop de casa, Spencer Griffith decideix anar a veure creient que es tractava d'un meteor, en arribar al lloc descobreix que la nau tenia un estrany vestit, el qual va decidir provar, descobrint que es trabataba d'una armadura capaç d'augmentar les habilitats de l'usuari.
  • Crash Nebula: Dins el món fictici de els Padrins Màgics, Crash Nebula és un personatge de televisió del qual Timmy és fan, és un nen granger normal que per simple sort aconsegueix salvar-li la vida a una princesa extraterrestre, fet que li guanyo una quota en una escola de guerrers extraterrestres, en la qual es roba una armadura de combat per salvar una companya d'estudis d'un forat negre, que després li és regalada per la seva innata habilitat per controlar-la i per descobrir una nova font de combustible per a aquesta, abonament de la seva granja.
  • Spartan 117: Dins el univers fictici de halo té força sobrehumana i una gran capacitat de raonament gràcies a les modificacions genètiques i al seu vestit de combat Mjolnir Mark VI que afegeix encara més força
  • En el videojoc Crysis, algunes forces especials dels Estats Units tenen "Nanotrajes", armadures que fan servir nanotecnologia per distribuir energia en 4 sistemes: Armadura (Major resistència a dany), Velocitat (Major velocitat, si es esprinta es avança molt més ràpid), Força (Major salt, menor retrocés de l'arma) o Camuflatge òptic. Els Coreans també tenen aquesta tecnologia, però a una escala molt menor.
  • Acceleradors Delta 6: És el nom que tenen els costosos vestits que usen els guerrers GI Joe.
  • Servoarmadura: La icona de Warhammer 40k, els Marines espacials, tant lleials com traïdors, són coneguts per utilitzar àmpliament servoarmaduras i armadures d'exterminador (versions més lentes i pesades que les servoarmaduras). Aquestes armadures compostes per ceramita, plastiacero i adamantio ofereixen una protecció inigualable al seu portador i aguditzen els sentits, la seva força, la seva resistència i velocitat.
  • Metall Gear Solid (Saga): En el primer joc d'aquesta saga apareix Gray Fox amb un exosquelet que li permet fer moviments que un humà no pot fer per si mateix i aparentar ser un ninja. En el segon joc és Olga Gurlukuvich qui porta aquest exosquelet i, igual que Gray Fox, pren l'aparença d'un cyborg ninja. No obstant això en el tercer joc no apareix cap, remuntar-se a l'època de la Guerra Freda. En l'últim joc torna a aparèixer l'exosquelet amb Raiden qui serveix d'inspiració per al proper Metall Gear Solid: Rising
  • STALKER: Shadow of Chernobyl: En els tres episodis, els jugadors usen un exosquelet.

Power suit: a Metroid la caça-recompenses Samus Aran té com a arma una armadura Chozo amb un canó diverses habilitats més

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Exosquelet mecànic