Usuari:Mcapdevila/Fortunata i Jacinta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreFortunata i Jacinta
Fortunata i Jacinta (dues històries de casades)
Fitxa
AutorBenito Pérez Galdós
Llenguaespanyol
PublicacióEspanya Espanya, Espanya, 1887
EditorMadrid, 1887
FormatImprès
Dades i xifres
GènereNovel·la

Fortunata i Jacinta (1886 - 1887), de Benito Pérez Galdós, és, segons l'opinió majoritària de la crítica literària, la millor novel·la del seu autor, i juntament amb La Regenta de Leopoldo Alas, Clarín, una de les més populars i representatives del realisme literari espanyol.

Argument de Fortunata i Jacinta[modifica]

El fil conductor de la història és el personatge de Joan (sobrenomenat "Juanito" o "El Delfí") Santa Cruz, fill únic d'una adinerada família de la burgesia madrilenya de finals del segle xix. En la seva època estudiantil, el jove porta una vida dissipada. Durant una visita a Plácido Estupiñá, un amic de la família, coneix i s'encapritxa de Fortunata, una bella jove de classe humil. Joan sedueix Fortunata i la converteix en el seu amant però acaba per avorrir-se d'ella i desaparèixer de la seva vida. La seva mare decideix casar-li amb la seva neboda Jacinta. Durant la lluna de mel, el jove narra la seva dona seves aventures pels barris pobres de Madrid, i li parla de Fortunata. El temps passa i Jacinta no pot tenir fills, ella i la resta de la família arriben a obsessionar-se amb el tema.

Un bon dia apareix Ido del Sagrario, un pobre al que Juanito convida a casa seva per riure-se'n. Ido del Sagrario li explica a Jacinta que sap on hi ha un fill del seu marit i de Fortunata. La jove s'il·lusiona amb la idea d'adoptar el fill del seu marit. Després de consultar amb Guillermina Pacheco, una veïna santurrona, les dues dones van a buscar el petit, anomenat "el Pitusín". El tutor de la criatura és José Izquierdo, oncle de Fortunata, al qual acaben per comprar el nen. Quan Jacinta el parla amb el seu marit, tot resulta ser una farsa de Joan Izquierdo. Era cert que Joan havia tingut un fill amb Fortunata però el nen va morir quan ell ja estava casat amb Jacinta. El fals Pitusín és internat en un hospici.

Mentrestant, Fortunata ha malviscut amb diferents homes amb molt mala fortuna. Va estar un temps a Madrid i Barcelona i un dels seus últims amants la va portar a París. Quan va tornar a Madrid, Feliciana, una coneguda seva, l'acull a casa seva. El nòvio d'aquesta, Olmedo, és estudiant de Farmàcia i un dia porta a casa de Feliciana a un company d'estudis, Maximiliano Rubín. Maximiliano s'enamora perdudament de Fortunata i li proposa mantenir com el seu amant. Malgrat l'aspecte poc agraciat de Maximiliano i el seu caràcter feble i obsessiu, Fortunata accepta.

Maxi viu amb la seva tia, Donya Lupe, una avara vídua enriquida gràcies a la pràctica de la usura. Quan Maximiliano decideix casar-se amb Fortunata, la seva tia i els seus germans grans, Juan pablo i Nicolás, accedeixen a condició que Fortunata passi una temporada a un convent per reformar. Durant la seva estada en el Convent de les Micaelas, Fortunata es convenç a si mateixa que casar-se amb Maxi és el millor que pot fer per la seva consciència. També fa amistat amb una altra interna, Mauricia "La Dura". Després del seu pas pel Convent de les Micaelas, se celebra les noces de Fortunata i Maximiliano.

Durant aquest temps, Joan ha sabut de la tornada de Fortunata a Madrid i torna a encapritxar d'ella. Joan de Santa Cruz lloga el pis contigu i compra a la criada dels nuvis per parar una trampa a Fortunata i seduir de nou. Fortunata enganya al seu marit amb Juan tan sols dies després del casament. Al cap de poc decideix abandonar a Maximiliano, qui torna a casa de la seva tia Lupe mentre Fortunata passa a ser la mantinguda de Juanito.

Amb el temps Joan torna a cansar-se de Fortunata, a qui troba bella però tosca i inculta. Es distancia d'ella i l'abandona de nou quan la seva dona s'assabenta que manté una amant. Fortunata ensopega al carrer amb Don Evaristo Feijoo, un elegant coronel retirat d'avançada edat, amic del seu cunyat Juan pablo. Després d'una curta amistat, Feijoo proposa a Fortunata ser el seu mantinguda. La parella passa una temporada feliç després de la qual Feijoo sent que es fa massa vell i decideix resoldre el futur de Fortunata abans de morir. Li aconsella tornar a casa del seu marit i l'ajuda convencent Maxi i la seva família a acceptar a Fortunata de nou.

Fortunata es muda amb Maxi i Donya Lupe a una nova casa prop de la Farmàcia de Samaniego, on Maximiliano treballa com a ajudant de botica. Durant aquest període, Fortunata s'integra en la família Rubín, fa amistat amb Aurora Samaniego, filla del patró de Maxi, i rep les atencions de Severiano Ballester, el regent de la botica. La salut de Maximiliano es deteriora, i comença a patir atacs de bogeria en què acusa la seva dona d'enganyar ia la seva tia de voler enverinar. Quan Fortunata és informada que la seva amiga Mauricia "La Dura" està malalta, va a visitar juntament amb Donya Lupe. Mauricia jeu moribunda a casa de la seva germana Severiana al mateix edifici habitat per Ido del Sagrario i José Izquierdo. Donya Guillermina i Jacinta són també benefactores de Mauricia i els seus veïns, així Jacinta i Fortunata es troben cara a cara per primera vegada a casa de Severiana. Fortunata, encara que admira l'elegància i el caràcter de Jacinta, li crida que és Fortunata i carrega a empentes contra ella.

L'endemà, Guillermina Pacheco intenta convèncer Fortunata que no ha de causar més problemes a Jacinta i oblidar-se de Joan. No obstant això aquesta confessa a la senyora Guillermina que es considera l'autèntica dona de Joan, ja que el va conèixer abans que Jacinta i és l'única que ha pogut donar-li un fill. Jacinta escolta aquesta conversa d'amagat. Quan Guillermina descobreix a Fortunata que Jacinta està amagada escoltant, les dues joves s'embranquen en retrets cridant lladre l'una a l'altra.

Al cap de poc Joan i Fortunata reinicien les seves relacions discretament. Fortunata busca quedar-se embarassada de Joan en la seva idea de legitimar la seva posició com autèntica dona del "Dofí", però aquest comença a distanciar-se de nou. Fortunata fa a Aurora confident de la seva infidelitat. Aquesta la justificació insinuant que Jacinta ha tingut una relació il·lícita amb Manuel Moreno de l'Isla, nebot de Guillermina Pacheco. Donya Lupe sospita la infidelitat de Fortunata i tracta de convèncer-la perquè abandoni al seu amant. Maximiliano, cada vegada més embogit, intueix que la seva dona estava embarassada. Quan Fortunata es veu abandonada per Juan i embarassada de nou, després de trencar definitivament amb Donya Lupe i els Rubín, torna a la seva antiga casa de Madrid amb la seva tia Segona.

Fortunata dóna a llum el seu segon fill assistida per un metge amic dels Rubín i Segismundo Ballester. Així que el nen neix, la família Rubín i la família Santa Cruz (mitjançant de Guillermina Pacheco) mostren interès pel petit.

Els Rubín diuen a Maxi que Fortunata ha mort. Maxi a poc a poc recupera la salut i la raó, però no creu en la mort de Fortunata i discretament intenta descobrir on es troba. En les seves indagacions, no només descobreix on viu Fortunata sinó també que Joan de Santa Cruz té una relació amb Aurora. Maxi va a casa de la seva dona, convalescent després del part, i li explica que Santa Cruz l'estava enganyant amb Aurora. Així que es veu sola, Fortunata surt a ajustar-li els comptes a Aurora, i s'encara amb ella a la botiga que Aurora regenta muntant un escàndol. La salut de Fortunata empitjora després d'aquesta sortida. Maxi torna a visitar a Fortunata a torturar provocant la seva gelosia per Aurora i Joan. Aquesta li promet estimar com a esposa a canvi de matar Aurora. Maxi se sent embogir de nou i arriba a comprar un revòlver, però la seva tia Lupe i els seus germans el tanquen abans que pugui cometre una bogeria.

Al cap de pocs dies Fortunata mor dessagnada. Abans de morir, fa testament signant una nota en què lliura el seu fill a Jacinta. Maximiliano, a qui la seva família jutja perillós, és tancat en un manicomi a la rodalia de Madrid, al que Maxi no oposa resistència. Joan de Santa Cruz ha de confessar davant de la seva mare i la seva dona que el nen de Fortunata és seu, perdent el favor de la seva dona definitivament.

El mateix dia de l'enterrament de Fortunata arriba al cementiri el cos de Feijoo.

Personatges[modifica]

  • Fortunata, jove de classe humil. Amant de Joan de Santa Cruz.
  • Joan Santa Cruz, fill únic d'una acomodada família madrilenya.
  • Jacinta, dona de Juan de Santa Cruz.
  • Maximiliano Rubín, espòs de Fortunata.

En relació a Fortunata

  • Juárez el Negre, segon amant de Fortunata, després de Joan.
  • Camps, últim amant de Fortunata, abans de Maxi.
  • Evaristo Feijoo, coronel retirat d'avançada edat, amant de Fortunata després de la fugida de casa del seu marit i la seva segona ruptura amb Joan.
  • Ido del Sagrario, veí de José Izquierdo. Segons expliquen, novel·lista embogit per la fam.
  • Nicanora, dona d'Ido del Sagrario.
  • José Izquierdo, oncle de Fortunata.
  • Rosita, filla d'Ido del Sagrario.
  • Mauricia La Dura . Companya de Fortunata durant la seva estada en el Convent de les Micaelas. Mauricia treballa per Donya Lupe venent mocadors i altres mercaderies obstinades a la usurera. Mauricia és alcohòlica i té una filla il·legítima anomenada Asunción, que és la nena protegida per Jacinta.
  • Segona, tia de Fortunata. Regenta d'un lloc d'ous al mercat de la Plaza Mayor.
  • Aurora Samaniego, vídua de Fenelón. Filla de Donya Casta Moreno, vídua de Samaniego. Vídua d'un francès. Amiga i confident de Fortunata.
  • Juan Evaristo Segismundo, segon fill de Fortunata.

En relació a Maxi

  • Olmedo, amic estudiant de Maxi.
  • Feliciana, amant d'Olmedo. Gràcies a ella coneix Maxi a Fortunata.
  • Juan pablo Rubín, germà gran de Maxi.
  • Refugi, amant de Juan pablo.
  • Donya Lupe, tia de Maxi al qual ha educat des de gairebé nen. Vídua de Jáuregui i notable usurera.
  • Nicolás Rubín, capellà, germà gran de Maxi.
  • Segismundo Ballester. Regent de la Farmàcia de Samaniego, on Maxi treballa d'ajudant. Enamorat de Fortunata.
  • Torquemada, usurer amic de la senyora Lupe a través del qual la senyora practica també la usura.
  • Papitos, criada de Doña Lupe.
  • Donya Casta Moreno, vídua de Samaniego. Propietària de la farmàcia on treballa Maxi.

En relació a Jacinta

  • Isabel Cordero, mare de Jacinta.
  • Gumersindo Arnaiz, pare de Jacinta i germà de Barbarita, la mare de Juanito Santa Cruz
  • Guillermina Pacheco. Beata, amiga de Jacinta i dels Santa Cruz. Obsessionada amb aconseguir diners per a la construcció d'un asil de beneficència.
  • Severiana. Germana de Mauricia "La Dura". Dona pobra, però disciplinada i endreçada, s'encarrega de l'educació de la filla de Mauricia.
  • Asunción. Filla de Mauricia "La Dura". Nena endreçada i pudorosa, criada per la seva tia Severiana i protegida de Jacinta.
  • Juanito el "Pitusín". Fals fill de Fortunata i Juan adoptat per Jacinta causa de l'engany de José Izquierdo.
  • Candelaria Arnaiz, germana gran de Jacinta.
  • Pepe Samaniego, cunyat de Jacinta, casat amb la seva germana Candelaria. És un pobre dependent en una botiga.
  • Benigna Arnaiz, germana gran de Jacinta. casada amb un ric vidu.
  • Manuel Moreno Isla, amic de la família dels Santa Cruz, nebot de Guillermina Pacheco. Secretament enamorat de Jacinta.

En relació a Juan

  • Baldomero Santa Cruz, pare de Juanito Santa Cruz. Ric comerciant retirat.
  • Barbarita Arnáiz, mare de Juanito Santa Cruz. Provinent d'una rica família de comerciants.
  • Plácido Estupiñá, amic-empleat de la família de Santa Cruz.
  • Jacinto Villalonga, amic de Juanito Santa Cruz des dels seus temps d'estudiant. Involucrat en política.

Escenaris[modifica]

La narració transcorre gairebé enterament a Madrid, llevat de les vacances dels Arnaiz i Santa Cruz a Sant Sebastià, i la lluna de mel de Juanito i Jacinta per diferents llocs d'Espanya. Barcelona, Biarritz, Londres i París també s'esmenten a la novel·la.

  • Plaça de Pontejos: És la plaça on hi ha la residència dels Santa Cruz i de la seva veïna, la senyora Guillermina Pacheco.
  • Plaza Mayor i Cava de Sant Miquel: La Cava de Sant Miquel és el lloc on resideix Plácido Estupiñá, i on es produeix la primera trobada entre Fortunata i Juan. La novel·la comença i acaba amb Fortunata residint en el mateix edifici que Estupiñá, situat a la Cava de Sant Miquel i amb una limitada vista a la Plaza Mayor.
  • Església de Sant Genís: És l'església on Guillermina Pacheco i Plácido Estupiñá assisteixen a missa.
  • Carrer de Ramon Llull: És el carrer del barri de Chamberí on resideixen Donya Lupe i Maximiliano abans de mudar-se al Carrer de l'Ave Maria quan Maxi comença a treballar com a ajudant en la botica de Samaniego.
  • Carrer de l'Ave Maria. És el carrer on es troba la botica de Samaniego i la residència de Donya Lupe, Fortunata i Maxi després de la seva reconciliació.
  • Carrer de Tabernillas: És el carrer on viu Fortunata en li etapa en què és mantinguda per Evaristo Feijoo.

Enllaços externs[modifica]

Nota[modifica]