Usuari:Mcapdevila/Xeire

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Xeire.

Un xeire [1] és un estri que s'empra per assentar el tall dels ganivet o el tall d'altres elements de característiques similars. La seva utilització és de comú aplicació a la llar, com també és molt usual a la feina dels carnissers (broca), fusters, sabaters i així mateix en altres oficis que utilitzin amb freqüència el ganivet.

Materials que el componen[modifica]

Consisteix en un cilindre allargat d'acer, el cosestries que s'estenen per sobre tota la seva superfície en forma longitudinal. Aquestes estries permeten que el tall es mantingui perfectament assentat quan aquest es passa per sobre d'elles fent lliscar el full d'un extrem a un altre i de dalt a baix (acció similar a la fricció de les espases en una contesa), havent de repetir l'acció de fregament del tall per sobre el llarg del xeire cada vegada que aquest es veu disminuït en la seva agudesa de tall.

Manteniment del xeire[modifica]

Broca de carnisser (variant de xeire).

No requereix especial tractament per al seu manteniment. Per ser generalment d'acer d'alta qualitat i duresa, per regla general és difícil que s'oxidi o que es gasti molt ràpidament. És un estri que sol durar moltíssims any s. No obstant això i per precaució, alguns, com és el cas dels carnissers, el solen mantenir greixat amb la mateixa greix dels animals que carnean.

No és un element per a esmolar[modifica]

Com bé s'esmenta en els apartats anteriors, el xeire és un element d'ús exclusiu per assentar el tall. Aquest tall es va desgastant a mesura que el ganivet s'empra amb més assiduïtat. Per això és recomanable fer esmolar, qualsevol eina de tall, per una persona especialitzada, almenys dues vegades l'any.

Xeires de pedra[modifica]

Hi ha un tipus de xeire que permet esmolar, ja que està fet amb pedra de diferent gra, conté una ànima d'acer que proporciona més rigidesa a la pedra evitant així la seva possible ruptura, se solen usar mullats en aigua i n'hi ha de diversos tipus, de buidatge, d'esmolat i d'assentament.

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mcapdevila/Xeire