Àbduh (nom)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de nomÀbduh
Tipusprenom masculí Modifica el valor a Wikidata
Nom en la llengua originalÀbduh Modifica el valor a Wikidata
Pàgines que comencen per «Àbduh»
Persones amb aquest nom (Wikidata)

Àbduh és un nom masculí teòfor àrab islàmic (àrab: عبده, ʿAbduh[1]) que literalment significa ‘Servidor d'Ell' o ‘el Seu servidor’[2][3] essent tota l'expressió un epítet del profeta Muhàmmad.[3] Si bé Àbduh és la transcripció normativa en català del nom en àrab clàssic,[4] també se'l pot trobar transcrit Abduh, Abdouh, Abdu, Abdoh, Abdo, entre d'altres, normalment per influència de la pronunciació dialectal o seguint altres criteris de transliteració.[5] Com a teòfor, també el duen musulmans no arabòfons que l'han adaptat a les característiques fòniques i gràfiques de la seva llengua.

Referències[modifica]

  1. Literalment i etimològica, es tracta del mot ʿAbd més el pronom de tercera persona del singular -hu, de forma que caldria transliterar-lo ʿAbdu-hu (en cas nominatiu), però com a nom propi tradicionalment se'l considera com una forma "fossilitzada" per la qual cosa es translitera ʿAbduh, cf. Encyclopaedia of Islam, Brill Publishers, Leiden, s.v. "Muḥammad ʿAbduh"
  2. Corriente, Federico. Diccionario árabe-español. Madrid: Instituto Hispano-Árabe de Cultura, 1977, p. s.v. "عبد". ISBN 8460008428. 
  3. 3,0 3,1 Cortés, Julio. Diccionario de árabe culto moderno: Árabe-español. Madrid: Gredos, 1996, p. s.v. "عبد" (Biblioteca Románica Hispánica). ISBN 8424917944. 
  4. Vegeu aquí les normes de transcripció simplificada dels mots àrabs.
  5. Excepte en el cas de personalitats àrabs contemporànies que hagin usat personalment transcripcions específiques i singulars del seu nom, es recomana, sobretot per als personatges històrics, emprar sempre la forma catalana normativa.