Aída Kancepolski

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAída Kancepolski
Biografia
Naixement27 abril 1924 Modifica el valor a Wikidata
Mort4 agost 2020 Modifica el valor a Wikidata (96 anys)
Buenos Aires (Argentina) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióactivista, defensora dels drets humans Modifica el valor a Wikidata
Membre de

Aída Kancepolski (27 d'abril de 1924 - Buenos Aires, 4 d'agost de 2020)[1] va ser una activista argentina, membre de l'associació de les Àvies de la Plaza de Mayo.

Biografia[modifica]

Els seus pares i el seu germà gran havien arribat de Polònia. Tenia 22 anys quan va conèixer al seu marit, amb el qual va tenir tres fills: dues noies i un noi, Walter. Es van divorciar el 1966, quan Aída era voluntària a l'Hospital Israelita. El seu fill Walter va ser segrestat el 1977 a Mar del Plata, on residia.[2]

De seguida, Kancepolski va començar la seva recerca en comissaries, casernes militars, l'ambaixada d'Alemanya, i va conèixer les altres àvies. En la seva investigació es va assabentar que la parella del seu fill, Patricia, estava embarassada i que van estar detinguts al centre de detenció La Cacha.

El nen va ser trobat el 1983 per la filial Mar del Plata d'Àvies de la Plaza de Mayo; havia estat lliurat a la família materna, que no tenia comunicació amb la paterna.

Va morir de forma sobtada el 4 d'agost de 2020 als 96 anys, quan es trobava encara en activitat, preparant un vídeo al costat del seu net per encoratjar que se segueixi la recerca dels altres tres-cents nets dels quals encara no es coneix la ubicació.

Referències[modifica]

  1. «Murió Aída Kancepolski, de Abuelas de Plaza de Mayo» (en castellà). Página/12 [Argentina], 04-08-2020.
  2. «Murió Aída Kancepolski, de Abuelas de Plaza de Mayo» (en castellà). La Nación [Argentina], 04-08-2020.

Vegeu també[modifica]