Abdelkader El Yanabi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAbdelkader El Yanabi
Nom original(ar) عبد القادر الجنابي Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1r juliol 1944 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Bagdad (Iraq) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióperiodista, escriptor, poeta Modifica el valor a Wikidata

Abdelkader El Yanabi (àrab: عبد القادر الجنابي, ʿAbd al-Qādir al-Janābī, també transcrit com Abdul Qadir al-Janabi o Abdul Kader El-Janabi) (Bagdad, Iraq, 1944) és un poeta, periodista, escriptor i traductor iraquià molt influenciat de jove pel surrealisme.

Quan a mitjans dels anys 60 es va instaurar a Iraq el règim del partit Baas, El Yanabi va exiliar-se, primer al Regne Unit i després a França, on resideix des del 1972.[1] Allà va escriure diversos estudis sobre Le Désir Libertaire i va publicar textos d'àrabs i perses llibertins de l'època del califat abbàssida de Bagdad, així com textos de Georges Henein, precursor del surrealisme a Egipte. Refusant qualsevol vinculació sacra amb el conflicte araboisraelià, El Yanabi es vinculà a escriptors israelians i va fer una crida a una solució justa del conflicte. Una de les seves obres més famoses i traduïda a més llengües és Horitzons verticals.

Referències[modifica]

  1. Jacquemond, Richard. Conscience of the nation: writers, state, and society in modern Egypt (en anglès). American Univ in Cairo Press, 2008. ISBN 9774161017. 

Enllaços externs[modifica]