Acció Ecologista - Agró

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAcció Ecologista - Agró
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusOrganització no governamental
ObjectiusEcologisme social
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Història
Creaciósetembre de 1981 a València
Activitat
ÀmbitPaís Valencià
Governança corporativa
Seu 
  • Portal de Valldigna, 15 baix
Empleats+600

Lloc webwww.accioecologista-agro.org

Acció Ecologista - Agró és una associació no governamental, sense ànim de lucre i ecologista, que desenvolupa les seves activitats al País Valencià, amb actuació en diverses comarques, principalment l'Horta, Morvedre, la Marina, la Ribera, la Costera, la Safor i la Plana. L'associació s'estructura en comissions sectorials: jurídica, territori, boscos, energia, residus, o educació ambiental. La mobilitat urbana en l'associació compta amb el col·lectiu València en bici.

Membres d'Agró a la Marjal de Rafalell i Vistabella

Acció Ecologista es va fundar a València, l'any 1981, per socis de AVIAT, i activistes del moviment antinuclear. En 1987 es va unir amb l'associació Agró, donant lloc al nom actual.[1] També és membre del CIDN (Consejo Ibérico para la Defensa de la Naturaleza). Acció Ecologista - Agró va iniciar accions legals en contra d'alguns aspectes del pla eòlic al País Valencià, aconseguint l'anul·lació d'un dels plans.[2] En col·laboració amb l'ajuntament del port de Sagunt, ha organitzat visites guiades per l'ecosistema de les platges i les dunes.[3] També ha reclamat durant anys el tancament de l'emissari de Canet, un punt negre de la costa de Morvedre.[4] L'any 2012 va aconseguir anul·lar la inclusió de la tórtola turca en el Decret valencià d'espècies exòtiques.[5]

Un dels aspectes de major preocupació d'aquesta associació és la defensa dels aiguamolls. Entre elles es pot citar les accions en defensa la Marjal de Pego-Oliva, aconseguint la condemna del que fou alcalde de Pego per un delicte contra els recursos naturals.[6] També ha realitzat diverses mesures de defensa de l'Albufera de València, va recórrer i va aconseguir l'anul·lació de part del Pla Rector d'Ús i Gestió que permetia noves edificacions al Parc,va aconseguir anul·lar l'autorització per realitzar obres en el Presa del Bosquet a Moixent i l'anul·lació del PAI que afectava al Quadre de Santiago a Castelló.[7][8]

Projecte Emys[modifica]

Des de l'any 2011 Acció ecologista-Agró posa en marxa el Projecte Emys, un programa de Voluntariat_ambiental centrat en la conservació de les tortugues d'estany europees, censant les poblacions i seguint-los el rastre. El treball dels voluntaris censa la població de tortugues, tant autòctones com exòtiques, i ha permés constatar la seua reproducció la Marjal de Rafalell i Vistabella on no actua el programa LIFE-Trachemys de la Conselleria d'Infraestructures, Territori i Medi Ambient per manca de mitjans humans.[9]

Referències[modifica]

  1. «Documents». Accioecologista-agro.org. [Consulta: maig 2015].
  2. «El PSPV pide que se revise el plan eólico tras la sentencia» (en castellà). El País, 14-06-2010 [Consulta: maig 2015].
  3. «Las playas de Puerto de Sagunto y Almardá contarán con visitas guiadas» (en castellà). El Economico, 22-06-2010 [Consulta: maig 2015].
  4. «Trescientos kilómetros de costa listos para el baño» (en castellà). Levante, 04-07-2010 [Consulta: maig 2015].
  5. «El TSJ declara autóctona a la tórtola turca y prohibe su caza» (en castellà). Levante, 06-09-2012 [Consulta: maig 2015].
  6. «Acción Ecologista pide que la indemnización por los daños en La Marjal se destine a su recuperación» (en castellà). Laverdad.es, 18-11-2006 [Consulta: maig 2015].
  7. «El TSJ anula el Plan Rector de La Albufera que el Consell usó para permitir edificaciones». Levante-emv.com, 18-06-2008 [Consulta: maig 2015].
  8. «El Supremo anula el PAI de Benicàssim que aprobó el TSJ» (en castellà). El País, 18-01-2013 [Consulta: maig 2015].
  9. «Acció Ecologista-Agró, per la conservació de les tortugues autòctones». Laveupv.com, 12-04-2013.

Enllaços externs[modifica]