Acroioga

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'esportAcroioga
Tipusioga i acrobàcia Modifica el valor a Wikidata

Acroioga és una pràctica física que es realitza en parella, que combina ioga i acrobàcia i a partir de la qual es treballa l'equilibri, la tècnica, la consciència corporal, la força, la flexibilitat, etc.[1]

S'origina a principis del segle XX i des d'aleshores ha anat desenvolupant-se, incorporant nous moviments i evolucionant. En una pel·lícula de 1938 es pot veure a Sri Tirumalai Krishnamacharya amb un nen practicant algunes asanes.[2] Es tracta d'una de les primeres filmacions d'aquesta pràctica.

Avui dia, l'acroioga presenta diversos estils i es practica barrejat amb ball, massatge tailandès, cal·listènia, etc.

L'acroioga pot proporcionar salut física i mental, alleujament d'estrès i altres beneficis. Es tracta d'una experiència molt profunda a nivell emocional i que convida a una transformació personal.[3] Tanmateix, l'acroioga és més vigorós que altres pràctiques de ioga tradicional, de manera que la possibilitat de patir alguna lesió practicant acroioga és més alta.[4]

Rols[modifica]

En la pràctica de l'acroioga hi ha tres papers principals.[5]

  • Base: és la persona que té el major nombre de punts de contacte amb el terra. Sovint, aquesta persona està estirada amb l'esquena a terra. Això li permet emprar els braços i les cames per oferir suport i una màxima estabilitat a la persona volant.
  • Volant: és la persona que està separada del sòl, encarregada de realitzar sèries de posicions dinàmiques. Generalment permet que la gravetat faci la feina per ella. Aquest rol requereix equilibri i confiança en la base.
  • Observant: és la persona que vigila a la parella formada per base i volant i proporciona seguretat, evitant relliscades o fent recomanacions sobre com millorar la forma.

Referències[modifica]

  1. Ferretti, Andrea «Partners in Play». Yoga Journal, juny 2008 [Consulta: 16 maig 2008].
  2. «Krishnamachary doing AcroYoga in 1938». [Consulta: 18 juny 2017].
  3. Malone, Sam. «AcroYoga: A New Form of Yoga». [Consulta: 2 febrer 2014].
  4. Smith, Eva Norlyk. «The Yoga Injuries Debate: How 'Dangerous' Is Yoga, Really?», 23-03-2013. [Consulta: 2 febrer 2014].
  5. «Extreme Yoga Poses and Positions» (en anglès). Fitness Magazine, 04-06-2009.

Enllaços externs[modifica]