Aeroport Internacional Beirut-Rafic Hariri

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Aeroport Internacional Beirut-Rafic Hariri
  • IATA: BEY Modifica el valor a Wikidata
  • OACI: OLBA Modifica el valor a Wikidata
Imatge
EpònimBeirut Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusAeroport internacional Modifica el valor a Wikidata
Obertura1954 Modifica el valor a Wikidata
Dona servei aBeirut i Beirut III Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Altitud87 ft Modifica el valor a Wikidata
Pista d'aterratge
Material de construcció
03/213.800 m45 mformigó
16/343.395 m45 mformigó
17/353.250 m45 masfalt Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBeirut (Líban) Modifica el valor a Wikidata
Map
 33° 49′ 16″ N, 35° 29′ 18″ E / 33.8211°N,35.4883°E / 33.8211; 35.4883
Activitat
Passatgers8.834.819 (2018) Modifica el valor a Wikidata
Lloc webbeirutairport.gov.lb Modifica el valor a Wikidata

L'Aeroport Internacional Rafic Hariri de Beirut (antic Aeroport Internacional de Beirut) (codi IATA: BEY, codi OACI: OLBA), (en àrab: مطار بيروت رفيق الحريري الدولي) està situat a 9 km del centre de la ciutat, en els suburbis meridionals de Beirut, Líban i és l'únic aeroport comercial operatiu al país. És l'eix central de la línia aèria nacional, Middle East Airlines (més coneguda com a MEA). És també el centre d'operacions de càrrega de Trans Mediterranean Airways (més coneguda com a TMA Cargo), així com de la nova companyia xàrter, MenaJet.

És el principal port d'entrada al país (per aire) juntament amb el Port de Beirut (per mar). Va ser seleccionat per la famosa "Skytrax Magazine" com el segon millor aeroport d'Orient Mitjà, després de l'Aeroport Internacional de Dubái.

L'aeroport és administrat i operat per la Direcció General d'Aviació Civil (DGAC), que depèn del Ministeri d'Obres Públiques i Transports. La DGAC és també responsable de l'explotació del control de tràfic aeri (ATC) de l'aeroport, així com de controlar l'espai aeri del Líban.

El manteniment i conservació general, amb funcions que van des de la neteja de la terminal al manteniment de les pistes, estan a càrrec de Serveis d'Aeroports Orient Mitjà (PIXES), que és una filial de la companyia aèria nacional, Middle East Airlines.

Existeixen plans per substituir la Direcció General d'Aviació Civil (DGAC), per un grup autònom propietat de l'agència libanesa "Corporació Libanesa d'Aviació Civil" (LCAA), que assumiria les responsabilitats de regulació i supervisió de la seguretat; mentre que un nou grup anomenat "Corporació de l'Aeroport Internacional Beirut Rafic Hariri" (BRHIAC) assumirà les responsabilitats de gestió i les operacions de l'aeroport.[1]

És un aeroport que ha sofert severs danys durant la Guerra Civil Libanesa i les invasions d'Israel i Síria. El seu nom es deu a Rafic Hariri, Primer Ministre libanès assassinat el 2005.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Ministry of Finance Lebanon-Paris III Progress Report - Transport Sector». Arxivat de l'original el 2010-02-02. [Consulta: 28 juny 2016].

Enllaços externs[modifica]