Agardita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralAgardita
Espècie no aprovada per l'IMA

Modifica el valor a Wikidata
Fórmula químicaCu2+6A(TO4)₃(OH)6·3H₂O
EpònimJules Agard (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Classificació
Categoriaminerals fosfats
Propietats
Més informació
Referències[1]

Agardita és la denominació general de diversos minerals de la classe dels minerals fosfats que l'Associació Mineralògica Internacional (IMA) accepta com a espècies diferents.

Les espècies agardita-(Ce), agardita-(La), agardita-(Nd) i agardita-(Y) formen un grup de minerals d'arsenats hidratats d'elements de terres rares (REE) i coure, amb la fórmula química general: Cu2+6A(TO4)₃(OH)6·3H₂O, on A es REE, Al, Ca, Pb o Bi, i T es P o As. Es coneixen també altres dues espècies, l'agardita-(Ca) i l'agardita-(Dy), que no són reconegudes per l'IMA. Tots aquests minerals de la sèrie formen part del grup de la mixita.

L'agardita-(Y) de la mina de Bou Skour a Djebel Sarhro, al Marroc, va ser el primer dels minerals d'aquest grup que va ser caracteritzar.[2] Va ser descrita per Dietrich el 1969 i va rebre el nom de Jules Agard, un geòleg francès del Bureau de Recherches Géologique et Miniières, a Orleans, França.[3]

Referències[modifica]

  1. «Agardite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 6 gener 2016].
  2. Dietrich J. E., Orliac M., Permingeat F. (1969) L’agardite, une nouvelle espèce minérale, et le problème du chlorotile, Bulletin de la Société Française de Minéralogie et de Cristallographie, 92, 420–434.
  3. Anthony J. W., Bideaux R. A., Bladh K. W., and Nichols M. C. (1990) Handbook of Mineralogy, Mineral Data Publishing, Tucson Arizona, USA, by permission of the Mineralogical Society of America.