Agustí Cullell

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAgustí Cullell
Biografia
Naixement17 de juny de 1928 (Barcelona)
Mort20 d'abril de 2017 (Madrid)
Activitat
OcupacióDirector, pedagog i violinista
Família
GermansMaria Clara Cullell i Teixidó

Agustí Cullell (Barcelona, 17 de juny de 1928 - Madrid, 20 d'abril de 2017) fou director, pedagog i violinista. Va rebre les seves primeres lliçons de música als quatre anys, ja que tota la família estudiava música.

El 1935 va viatjar tota la família a Xile i va ingressar al Conservatori Nacional de Música de la Universitat de Xile. Es va formar com a violinista amb Zoltan Fischer, Enrique Ledermann i Enrique Iniesta; també va estudiar composició amb Domingo Santa Cruz, Alfonso Letelier i René Amengual.

Activitat[modifica]

Va fundar el Quartet de Corda del Conservatori Nacional de Xile, va agafar molt de prestigi i va funcionar entre 1952 i 1957. L'any 1955 va ingressar com a violinista a l'Orquestra Simfònica de Xile. L'any 1957 va viatjar arreu d'Europa per perfeccionar-se com a director d'orquestra, treballant amb Ataúlfo Argenta, Louis Fourestier i Alceo Galliera. Al 1959 torna a Xile i, entre els anys 1960 i 1962, va treballar com a director de l'Orquestra Simfònica de Xile. De 1965 a 1968 va ser director de l'orquestra Filharmònica de Xile, i des de 1968 fins al 1973 va treballar com a degà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Austral de Valdivia de Xile i com a director de l'orquestra de la universitat.

Al 1973 marxà de Xile i ocupà, successivament, els càrrecs de director de les orquestres Filharmònica de Bogotà, Simfònica Nacional de Costa Rica i Simfònica del Valle del Cauca de Cali (Colòmbia). A més, durant aquella temporada va dirigir concerts amb importants agrupacions simfòniques d'Argentina, Veneçuela, Xile, Mèxic, República Dominicana, Estats Units i Espanya, entre d'altres. Ha estrenat obres de compositors llatinoamericans, especialment de Xile, com Gustavo Becerra, Gabriel Brncic, Fernando García, Eduardo Maturana, Sergio Ortega, Juan Orrego Salas, Domingo Santa Cruz, y León Schidlowsky.

A part del seu càrrec com a director, també va realitzar càrrecs importants i càtedres a la Universitat de Xile, la Universitat Austral de Xile i la Universitat de Costa Rica. Des de 1977 fins al 1984 va estar a càrrec de la direcció tècnica del Centro Interamericano de Estudios Instrumentales (CIDESIN), organisme dependent de la OEA amb una seu a Costa Rica.

Premis i reconeixements[modifica]

Com a reconeixement de la seva labor com a director i pedagog de nombroses distincions:

  • Premio Mesa Campbell, Música de Cambra, 1956
  • Premi d'Honor, Festivals d'Art Universitaris, Xile 1960
  • Premi Nacional de la Crítica, Xile 1967
  • Diploma al Mèrit, Facultat de Belles Arts de la Universitat de Costa Rica, 1973
  • Título y Cruz de Caballero de la Orden del Mérito Civil de España, 1977
  • Diploma al Mèrit, Filharmònica de Bogotà, 1980
  • Diploma al Mèrit, Orquestra Simfònica Nacional de Costa Rica, 1984
  • Batuta de Plata i Diploma al Mèrit, Orquestra Simfònica del Valle del Cauca (Colòmbia), 1989[1]

Referències[modifica]

  1. GARCÍA ARANCIBIA, Fernando. FLORES, Bernal. «Cullell, Agustín», Diccionario de la Música Española e Hispanoamericana. Madrid: SGAE, 1999-2002, vol.3