Ai-Da (robot)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Ai-Da

Ai-Da és un robot humanoide artista capaç de dibuixar, pintar i esculpir, gràcies a braços robòtics i càmeres que actuen com als seus ulls. El seu nom constitueix un homenatge a la pionera de la computació Ada Lovelace.[1]

Història[modifica]

Creat pel galerista anglès Aidan Meller i l'empresa Engineered Arts, Ai-Da és considerat el primer «robot artista ultrarrealista». Va ser completat el febrer de 2019 i va ser presentat públicament a l'exposició «unsecured futures» del St. John’s College aquell mateix any. Entre les seves influències, Ai-Da esmenta Kandinsky, Yoko Ono, Doris Salcedo i Aldous Huxley.[2]

Segons el seu creador, l’objectiu d’Ai-Da és incomodar el públic i generar un debat respecte a la naturalesa de la creació artística i els avenços tecnològics.[3] No obstant això, el galerista afirma també que aquest tipus d’inteligència artificial podria ser aprofitada en un futur pels artistes humans.

L'octubre de 2021, Ai-Da va ser detingut per les autoritats d'Egipte durant 10 dies, sota la sospita d'espionatge.[4]

Referències[modifica]

  1. Pascual, Juan Antonio. «Ai-Da, la primera robot artista inaugura su primera exposición de pintura» (en castellà), 15-07-2019. [Consulta: 6 desembre 2021].
  2. «‘Some people feel threatened’: face to face with Ai-Da the robot artist» (en anglès), 18-05-2021. [Consulta: 6 desembre 2021].
  3. «Ai-Da» (en anglès americà). [Consulta: 6 desembre 2021].
  4. «Egypt detains artist robot Ai-Da before historic pyramid show» (en anglès), 20-10-2021. [Consulta: 6 desembre 2021].