Vés al contingut

Akodon azarae

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAkodon azarae Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nombre de cries4,59 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN726 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreRodentia
FamíliaCricetidae
GènereAkodon
EspècieAkodon azarae Modifica el valor a Wikidata
(J.B. Fischer, 1829)
Nomenclatura
ProtònimMus azarae Modifica el valor a Wikidata
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

El ratolí de pasturatge pampeà o ratolí d'Azara (Akodon azarae) és una espècie de rosegador endèmica de Sud-amèrica. Es troba a l'Argentina, el Brasil, el Paraguai i l'Uruguai.

És hoste natural del virus Junín (transmet la febre hemorràgica argentina), juntament amb el ratolí Calomys musculinus. També porta l'Hantavirus Maciel.

Pesa en mitjana 19 g, variant estacionalment (el pes és màxim a la primavera, minvant en el ssiguientes mesos i es torna a incrementar a l'hivern). Mesura entre 7-15 cm, i la longitud de la cua entre 5-10 cm. Té potes curtes; pell suau, olivàcia bronzejada dorsalment, i un tint groc blanques en ventre; espatlles i nas marró vermellosos, i té un borrós anell en ulls. La femella té 8 mames. El mascle és molt polígam. El seu període reproductiu dura 8 mesos: de setembre a abril, i a l'hivern amb màxim aliment, es recupera de la criança. Gesta 22,7 dies, pari dues vegades a l'any; 3,5 de ventrada amb un pes de 2,2 g. Assoleixen la maduresa sexual als 2 mesos, i viuen 10-12 mesos.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Akodon azarae