Al-Muwaqqar

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Al-Muwaqqar
Dades
TipusLocality in Jordan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaAl Muwaqqar district (Jordània) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
lang=ca Modifica el valor a Wikidata Map
 31° 48′ 56″ N, 36° 05′ 39″ E / 31.8156°N,36.0942°E / 31.8156; 36.0942

Al-Muwaqqar (àrab: الموقر, al-Muwaqqar) és una ciutat de Jordània, situada al nord-oest del país, a la Governació d'Amman.[1]

Patrimoni[modifica]

A la ciutat hi ha les ruïnes d'un palau omeia, el Qussayr al-Muwàqqar, un dels castells del desert. Només queden uns quants capitells decorats amb inscripcions àrabs i fulles d'acant, a part d'un gran dipòsit d'aigua que es troba a un centenar de metres de les ruïnes i que encara està en ús.

L'existència d'aquest castell-palau, a uns deu quilòmetres del castell-palau de Qussayr Mushatta que des de les altures permet observar els camps conreats a l'oest d'Amman, s'associa al califa omeia Yazid II, que va governar entre 720 i 724.

Al Museu Arqueològic de Jordània es conserva un capitell decorat amb inscripcions procedents de l'aljub del palau del-Muwaqqar. El capitell és de l'any 723, té 60 cm d'alçada per 41 cm d'amplada i les inscripcions en cúfic que recorren l'àbac al llarg de les tres cares decorades diuen: «Que Déu beneeixi el vostre servent i missatger». En la quarta cara hi ha una inscripció que agraeix la construcció de l'estany a Yazid. Aquest capitell rematava una columna que servia per mesurar la profunditat de l'aljub.

Referències[modifica]

  1. «Al-Muwaqqar, Jordan Desert Castles». [Consulta: 27 febrer 2017].

Enllaços externs[modifica]