Vés al contingut

Alexander Slobodyanik

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlexander Slobodyanik
Biografia
Naixement5 setembre 1941 Modifica el valor a Wikidata
Kíiv (Ucraïna) Modifica el valor a Wikidata
Mort10 agost 2008 Modifica el valor a Wikidata (66 anys)
Nova Jersey (EUA) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCauses naturals Modifica el valor a Wikidata (Meningitis Modifica el valor a Wikidata)
SepulturaCementiri Bàikove Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióConservatori de Moscou Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópianista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConservatori de Sant Petersburg Modifica el valor a Wikidata
InstrumentPiano Modifica el valor a Wikidata
Premis

Musicbrainz: 1e24653f-5d23-4c01-97cf-3d6fdf8c6369 Find a Grave: 50232599 Modifica el valor a Wikidata

Oleksandr Oleksàndrovitx Slobodiànik, ucraïnès: Олекса́ндр Олекса́ндрович Слободя́ник, fou un pianista clàssic estatunidenc d'origen ucraïnès.

Biografia[modifica]

En els seus estudis pianístics al Conservatori de Moscou, va tenir com a professora principal Vera Gornostàieva, la qual el portà a guanyar diversos premis de piano de gran fama. Després va gaudir d'una prodigiosa carrera internacional que abastà més de cinc dècades. Va fer la seva primera gira als Estats Units el 1968, que incloïa un recital al Carnegie Hall, que va ser molt elogiat per la crítica i el va reconèixer com a líder de la seva generació. Després del seu debut americà, Slobodyanik va tornar regularment per fer gires pels Estats Units i Canadà fins al 1979, quan es va trencar l'acord cultural entre els Estats Units i la Unió Soviètica.

Després d'una absència de nou anys a l'escenari concertista nord-americà, la seva gira de concerts pels Estats Units el 1988 va ser aclamat pel Chicago Tribune com un "retorn triomfal". Slobodyanik va aparèixer als principals centres musicals del món i va actuar amb orquestres tan reconegudes com la Chicago Symphony, Cleveland Orchestra, Kirov Orchestra, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Los Angeles Philharmonic, Philadelphia Orchestra, London Symphony Orchestra, Montreal Symphony Orchestra, National Symphony Orchestra, Nova York Filharmònica, Orchestre National de France, Simfonia de Pittsburgh, Royal Philharmonic, San Francisco Symphony, St. Petersburg Philharmonic i els solistes de Moscou.

Slobodyanik va viure l'última part de la seva vida a Morristown, Nova Jersey.[1] Slobodyanik, amb la seva energia i entusiasme, i l'ajut de voluntaris, va contribuir a transformar el teatre comunitari, un vell cinema en ruïnes, en un centre de representació de primer ordre. Slobodyanik va morir el 10 d'agost de 2008 a causa d'una meningitis.[1][2]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Weber, Bruce. «Alexander Slobodyanik, Pianist, Is Dead at 65» (en anglès). The New York Times. [Consulta: 11 juliol 2021]. «Alexander Slobodyanik, un pianista d'origen ucraïnès que va guanyar l'estrellat a l'antiga Unió Soviètica amb el seu virtuosisme i les seves emocionants interpretacions de compositors romàntics i que ha estat pianista de concert i professor en demanda des que es va traslladar als Estats Units el 1989, va morir diumenge a Nova Jersey. Tenia 65 anys i vivia a Morristown, N.J.»
  2. Novoe Russkoe Slovo Alexander Slobodyanik's obituary

Enllaços externs[modifica]