Alonso de Santa Cruz

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAlonso de Santa Cruz

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1505 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Sevilla Modifica el valor a Wikidata
Mort1567 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (61/62 anys)
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballCartografia Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciócartògraf, escriptor, historiador, cosmògraf Modifica el valor a Wikidata

Alonso de Santa Cruz (Sevilla, 1505; Madrid, 1567), cosmògraf i historiador espanyol del Renaixement.

Biografia[modifica]

Va ser cartògraf del Consell d'Índies i fabricant d'instruments nàutics de la Casa de la Contractació de Sevilla, on va residir habitualment. Va viatjar molt, especialment a Cuba, França, Itàlia, Grècia i el nord d'Europa, ja Portugal, on va residir uns anys, a Lisboa i altres llocs, procurant informació sobre l'Àfrica. Va participar en l'expedició de Sebastià Cabot. Va dissenyar i fabricar dos instruments per a fixar la longitud i va traçar, a petició de la Junta de Pilots, una carta de marejar, així com altres mapes inventariats a la seva mort. Va ser el cronista dels últims anys del regnat dels Reis Catòlics, entre 1490 i 1516, continuant l'obra de Hernando del Pulgar. Va escriure a més una Crònica de l'Emperador Carles V l'estil es caracteritza per la seva naturalitat i senzillesa. Comença amb el naixement de l'emperador en 1500 i arriba fins a 1551, de manera que el primer període es repeteix en les dues obres amb perspectives diferents. El 1539 va ser nomenat Cosmògraf Major del rei Carles I, càrrec en el qual va continuar amb Felip II. Formada per aquest últim monarca una Junta de cosmògrafs presidida pel marquès de Mondejar, aquest li va encomanar que li fes arribar per escrit el seu dictamen sobre certs instruments de metall i un llibre del qual era autor l'alemany Pere Apià amb el qual es deia que es determinaven les latituds; aquest informe constitueix el seu Llibre de les longitudinals . Una altra obra, l' Yslario general de totes les illes del món (1560) va ser escrit per encàrrec del rei Felip II. En 1551, ja trencada la seva salut i lamentant la seva pobresa, va demanar al rei li fes mercè "de l'ofici d'obrer dels alcáceres" de Sevilla.

Obres[modifica]

  • Llibre de les longituds i manera que fins agora s'ha tingut en l'art de navegar, amb les seves demostracions i exemples, dirigit al molt alt i molt poderós Senyor Don Philipe II d'aquest nom rei d'Espanya , edició d'Antonio Blázquez i Delgado Aguilera, Sevilla: Publicacions del Centre Oficial d'Estudis Americanistes, 1921 -
  • Crònica de l'Emperador Carles V , edició d'Antonio Blázquez i Delgado Aguilera i Ricardo Beltrán i Róspide, Madrid: Reial Acadèmia de la Història, 1920-1925, 5 vols.
  • Islario general de totes les illes del món (1560). El reimprimir Pau i Meliá a 1909.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Alonso de Santa Cruz