Vés al contingut

Alt Comissionat del Govern per la Marca Espanya

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióAlt Comissionat del Govern per la Marca Espanya
Dades
Tipusagència governamental Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació28 de juny de 2012
Data de dissolució o abolició13 d'octubre de 2018
Reemplaçat perSecretaria d'Estat de l'Espanya Global

L'Alt Comissionat del Govern per a la Marca Espanya, breument en 2018, Alt Comissionat del Govern per a la Marca Espanya i la promoció de l'espanyol,[1] fou un òrgan unipersonal creat el 28 de juny de 2012[2] amb el propòsit de proposar al Govern les mesures per a la millora de la imatge exterior d'Espanya, així com la planificació, i l'impuls, coordinació i seguiment de l'acció exterior espanyola, pública i privada, en els àmbits econòmic, cultural, social, científic i tecnològic, encaminada a la promoció d'aquesta imatge, sense perjudici de les competències que tenen atribuïdes en aquest àmbit l'Institut Cervantes i els diferents departaments ministerials.

Depenia funcionalment del President del Govern, a través del Consell de Política Exterior, i orgànicament del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació d'Espanya. Va desaparèixer finalment el 13 d'octubre de 2018, passant les seves competències a la nova Secretaria d'Estat de l'Espanya Global.

Finalitats[modifica]

  • Promoure mesures per millorar la imatge exterior d'Espanya i, a aquest efecte, rebre, elaborar i transmetre quants dades i informació resultin necessaris o convenients.
  • Desenvolupar una eina d'informació periòdica per conèixer i mesurar la percepció sobre Espanya, i construir un sistema d'indicadors objectius, per dades de mesurament extern, que permetin el seu seguiment.
  • Impulsar la planificació de l'acció exterior dels òrgans de les Administracions Públiques i organismes d'elles dependents, a través dels plans anuals d'actuació exterior, i coordinar i fer el seguiment de la seva execució.
  • Promoure la participació en la planificació i execució de l'acció exterior de quants organismes públics i entitats públiques i privades gestionin activitats de promoció internacional, valorar i, si escau, recolzar, les seves iniciatives, i impulsar accions conjuntes de col·laboració públic-privada en aquest àmbit.
  • Impulsar i coordinar les iniciatives de promoció del valor de la llengua espanyola com a llengua global i la seva posada en valor com a actiu en qualsevol àmbit i, especialment, en els àmbits econòmic, polític, social, cultural o digital.

Competències[modifica]

Corresponia a l'Alt Comissionat del Govern, en el marc de les directrius i estratègies fixades pel Consell de Política Exterior:

  • La proposta al Govern dels plans anuals d'acció exterior per a la promoció de la Marca Espanya, que s'elaboraran amb les aportacions que realitzin els departaments ministerials i els seus organismes públics amb competències en aquest àmbit.
  • La proposta al Govern, d'acord amb les instruccions de la Comissió Delegada per a Assumptes Culturals, d'una estratègia per a la promoció de la llengua espanyola com a llengua global, en coordinació amb els departaments ministerials i els seus organismes públics amb competències en aquest àmbit.
  • L'impuls, coordinació i seguiment de l'execució del pla anual d'acció exterior i de l'estratègia per a la promoció de la llengua espanyola com a llengua global.
  • La coordinació de totes les administracions, òrgans, organismes i entitats concernides i participants en l'execució de les actuacions per a la promoció de la imatge exterior d'Espanya i de la llengua espanyola.
  • La celebració i formalització dels convenis de col·laboració que es requereixin per a l'execució de les seves competències.
  • L'elevació d'informes periòdics al Govern sobre les activitats desenvolupades i els resultats obtinguts.
  • La convocatòria i presidència de les reunions dels grups de treball que puguin constituir-se per dur a terme quantes actuacions resultin necessàries.
  • La canalització i l'estudi de les iniciatives que formulin els òrgans de l'Administració General de l'Estat, els organismes públics d'ella dependents, així com qualssevol entitats, organitzacions sectorials i associacions o fundacions públiques o privades.
  • Totes les altres funcions relacionades directament o indirecta amb les anteriors que siguin necessàries per al compliment de les seves finalitats i quantes unes altres li encomani el President del Govern.

Alt Comissionat[modifica]

L'Alt Comissionat era nomenat i cessat per reial decret del Consell de Ministres, a proposta del President del Govern. Tenia rang de Secretari d'Estat. L'única persona que va exercir el càrrec va ser Carlos Espinosa de los Monteros y Bernaldo de Quirós, qui va prendre possessió el 12 de juliol de 2012 i va ser cessat el 13 d'octubre de 2018.[3][4]

L'adjunt a l'Alt Comissionat va ser Juan Carlos Gafo Acevedo va dimitir del seu càrrec al juliol de 2013 per haver insultat a través de Twitter als habitants de Catalunya.[5]

Referències[modifica]