Amiskwia sagittiformis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuAmiskwia sagittiformis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Fòssil
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChaetognatha
ClasseArchisagittoidea
FamíliaAmiskwiidae
GènereAmiskwia
EspècieAmiskwia sagittiformis Modifica el valor a Wikidata
Walcott, 1911

Amiskwia sagittiformis és un animal petit i probablement gelatinós, de filiació desconeguda, conegut a partir de fòssils del Cambrià mitjà trobats a la formació dels esquists de Burgess a la Colúmbia Britànica. No és un animal molt comú en la formació de Burgess. Això, juntament amb les aletes i la cua, suggereix que es tractava d'un animal nedador que va quedar atrapat per accident en els espessos corrents sedimentaris que van formar els dipòsits de Burgess. És l'única espècie descrita del gènere.

Característiques[modifica]

L'estat de conservació dels cinc espècimens coneguts deixa molt a desitjar. La llargària del fòssil és de fins a 2,5 centímetres. El cap conté dos tentacles curts, i el tòrax, no segmentat, té dues petites aletes i una cua aplanada. L'aparell digestiu va des del cap fins gairebé la cua.

Classificació[modifica]

Amiskwia fou classificat per primera vegada pel paleontòleg Charles Walcott. A Walcott li va semblar veure tres espines bucals en els fòssils, i per tant els va classificar com a quetògnats. Tanmateix, com que Amiskwia sembla que no té les típiques espines i dents d'altres fòssils similars de Burgess Shale, científics més recents van suggerir que més probablement devien pertànyer als nemertins. Conway Morris, que va dur a terme una revisió de la fauna de Burgess Shale als anys 70, descrigué aquest animal com a l'única espècie coneguda d'un embrancament altrament desconegut, puix que té dos tentacles a prop de la boca, en lloc del típic tentacle únic dels autèntics nemertins.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Amiskwia sagittiformis