Anafes I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAnafes I
Biografia
Floruitsegle VI aC Modifica el valor a Wikidata
Sàtrapa
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciógovernador Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsAnafes II Modifica el valor a Wikidata

Anafes I (en llatí Anaphas, en grec antic Ἀναφᾶς) era un dels set nobles perses que van matar a l'usurpador Smerdis l'any 521 aC.

Es deia descendent en línia directe d'Atossa, germana de Cambises I, rei d'Anxan (580 aC–559 aC), el para de Cir el Gran. Els reis de Capadòcia el tenien com ancestre. Segons això Anafes I va ser nomenat sàtrapa, cosa que devia passar cap a l'any 520 aC. El va succeir el seu fill Anafes II, i a aquest, Datames, segons Diodor de Sicília,[1] però Anafes I i II de Capadòcia van governar uns cent anys abans, i Anafes II no és pas esmentat com ancestre de Datames. Ctèsies de Cnidos diu que va ser el pare de la reina Amastris, esposa de Xerxes I de Pèrsia. Va dirigir la flota que va combatre a la batalla de Salamina. Ctèsies menciona Anafes I, però a la llista d'Heròdot al seu lloc s'esmenta a Otanes. A la Inscripció de Behistun se l'anomena Utana.[2]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). «Anaphas». A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. [Consulta: 17 maig 2021].
  2. Briant, Pierre. From Cyrus to Alexander : a history of the Persian Empire. Winona Lake, Ind.: Eisenbrauns, 2002, p. 133. ISBN 9781575060316. 

Vegeu també[modifica]