Vés al contingut

Andrés Henández Ros

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAndrés Henández Ros
Biografia
Naixement30 juliol 1948 Modifica el valor a Wikidata
Múrcia (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 juny 2016 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Múrcia (Espanya) Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortCàncer d'estómac Modifica el valor a Wikidata
Diputat a l'Assemblea Regional de Múrcia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític Modifica el valor a Wikidata
PartitPartit Socialista Obrer Espanyol Modifica el valor a Wikidata

Andrés Hernández Ros (Guadalupe (Múrcia, 30 de juliol de 1948 - 26 de juny de 2016) fou un polític socialista espanyol. Va ser el primer President de la Regió de Múrcia electe després de la seva creació el 1982.

Biografia[modifica]

Hernández Ros va néixer el 30 de juliol de 1948 al paratge de La Galapacha, situada al nucli de Guadalupe, al municipi de Múrcia. Durant els seus estudis de mestre químic va començar la seva activitat sindical i política a la clandestinitat. A finals dels anys 60 va afiliar-se a l'Acció Sindical de Treballadors (AST), organització d'inspiració marxista precursora de la ORT (Organització Revolucionària dels Treballadors).

El 7 de novembre de 1970, durant el servei militar, va ser detingut acusat d'associació il·lícita. A la presó, va contraure matrimoni. El 1974, un cop alliberat, va emprendre diversos negocis, entre ells l'obertura d'una llibreria que fou utilitzada com a tapadora per l'oposició moderada d'esquerres durant els últims anys del franquisme.

El 1975 va ingressar al Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE), del qual fou nomenat, el 1978, Secretari General de la formació a Múrcia (PSRM). Més tard, fou nomenat president del Consell Regional de Múrcia, ens autonòmic precursor de les actuals institucions autonòmiques.

Presidència del Consell de Govern i dimissió[modifica]

Una vegada constituïda la Comunitat autònoma de Múrcia, Andrés Hernández Ros va ser cap de cartell del PSRM-PSOE a les eleccions autonòmiques de 1983, essent aquesta la candidatura més votada, amb un 52,5% dels vots i 26 escons que li van atorgar la majoria absoluta a la cambra regional. D'aquesta manera, el juny de 1983 fou escollit primer President electe de la Regió de Múrcia.

El primer Consell de Govern de la història autonòmica de la regió va estar format pels següents consellers:

Conselleria
Nom
Conseller de Presidència José Plana Plana
Conseller d'Economia, Hisenda i Treball Manuel Martinez Garcia de Otazo
Conseller d'Administració Local i Interior José López Fuentes
Conseller de Política i Infraestructura Territorial Juan José Parrilla Cánovas
Conseller de Cultura i Educació Pedro Guerrero Ruiz
Conseller d'Indústria, Tecnologia, Comerç i Turisme Enrique Escudero de Castro
Conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca Josefa Calleja
Conseller de Sanitat, Consum i Serveis Socials José María Morales Meseguer

La gestió d'aquest primer govern murcià va estar definida per les diverses mesures destinades a implantar la nova estructura autonòmica, la qual no tenia cap base històrica. En paral·lel, es van emprendre diverses iniciatives empresarials públiques força atípiques, com ara bé l'elaboració d'un nou tipus de pebre vermell o la cria de llangostins a la costa Mediterrània. A nivell exterior, la mesura més mediàtica i ingènua alhora va ser la invitació als líders americà i soviètic, Ronald Reagan i Konstantín Txernenko, a visitar la regió i cercar nous lligams amb un arròs típic de la regió.

Dimissió com a President[modifica]

Andrés Hernández Ros va esdevenir un dels primers polítics socialistes espanyols esquitxat per un suposat escàndol de corrupció que mai es va poder demostrar. Més concretament, l'acusació d'intent de compra de dos periodistes del diari La Verdad va acabar provocant la seva dimissió al capdavant del Govern murcià el 1984.[1]

Des de llavors, va viure completament apartat de la vida política i institucional de la Regió de Múrcia.

Referències[modifica]

  1. Hernández Ros renuncïa avui a la presidència de la comunitat autònoma de Múrcia. Publicat el 9 de març de 1984. Consultat el 9 de març de 2008.