Angeline Stickney

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAngeline Stickney

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(en) Chloe Angeline Stickney Modifica el valor a Wikidata
1r novembre 1830 Modifica el valor a Wikidata
Mort3 juliol 1892 Modifica el valor a Wikidata (61 anys)
North Andover (Massachusetts) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióNew-York Central College, McGrawville (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballMatemàtiques Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtica, sufragista Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAsaph Hall (1856–valor desconegut) Modifica el valor a Wikidata
FillsPercival Hall, Asaph Hall Modifica el valor a Wikidata

Chloe Angeline Stickney Hall (1 de novembre de 1830 – 3 de juliol de 1892, North Andover) va ser una sufragista, abolicionista i matemàtica estatunidenca. No va utilitzar el seu primer nom i va ser coneguda com Angeline Stickney Hall. Era filla de Theophilus Stickney i Electa Cook.

Tot i ser pobre, va poder anar al Central College de McGraw (Nova York) amb l'ajuda de la seva germana Ruth. Va estudiar ciències i matemàtiques i va fer recerques en càlcul i matemàtica astronòmica. El Central College era una universitat progressista on els estudiants amb recursos modestos, incloses les dones i els afrodescendents lliures, podien obtenir un grau universitari. Va ser llavors quan es va entusiasmar per les causes del sufragi femení i l'abolició de l'esclavitud.

Angeline Stickney i Asaph Hall es van conèixer al Central College. Stickney era dos anys més gran que Hall.[1] Va ser la seva professora de geometria i alemany.[2] Durant els seus dies junts com a professora i estudiant, Hall i els seus companys de classe li plantejaven qüestions i problemes, convençuts que Stickney no els podria solucionar, però mai no hi va fracassar.[3]

Stickney i Hall es van casar a Elkhorn a l'estat de Wisconsin el 31 de març de 1856. Immediatament després de les noces, la parella es va traslladar a Ann Arbor perquè Hall pogués continuar amb la seva formació. Tres mesos més tard, es van traslladar a Shalersville a l'estat d'Ohio.[2]

La residència Stickney al barri de Georgetown de Washington, D.C.

Stickney va animar Hall a continuar en la seva cerca de satèl·lits de Mart quan ell va estar a punt de deixar-ho, finalment va descobrir Fobos i Deimos.[4] El cràter més gran de Fobos, el cràter Stickney, va ser nomenat en el seu honor.

Els quatre fills del matrimoni van ser educats en la seva llar i tots ells van acabar estudiant a la Universitat Harvard. El seu tercer fill, Angelo Hall, va ser ministre unitari i va escriure la seva biografia. El seu fill gran, Asaph Hall Jr., va néixer el 6 d'octubre de 1859 i va ser director de l'Observatori Detroit entre 1892 i 1905. Els seus altres fills van ser Samuel (segon fill) i Percival (quart fill); Percival Hall (1872–1953) va ser el segon president de la Universitat Gallaudet, entre 1910 i 1946.

Obra[modifica]

Referències[modifica]

  1. Dick, Steven J. Sky and Ocean Joined: The US Naval Observatory 1830-2000 (en anglès). Cambridge University Press, 2003. ISBN 9780521815994. 
  2. 2,0 2,1 Whitesell, Patricia S. «Detroit Observatory: nineteenth-century training ground for astronomers». Journal of Astronomical History and Heritage, 6, 2, pàg. 69-106 [Consulta: 9 febrer 2017].
  3. «Famous wife Hall». maia.usno.navy.mil. Arxivat de l'original el 26 d'agost de 2012. [Consulta: 9 febrer 2017].
  4. Rothery, David A. Moons: A Very Short Introduction (en anglès). Oxford University Press, 2015. ISBN 9780191054211. 

Enllaços externs[modifica]