Vés al contingut

Antena F invertida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Fig.1 Antena F invertida

Antena F invertida (o antena IFA, acrònim anglès de Inverted-F antenna) és un tipus d'antena molt utilitzada en comunicacions sense fils. Consisteix d'una antena monopol col·locada en paral·lel a un pla de massa i connectada a terra en un dels extrems. L'antena s'alimenta des d'un punt intermedi. El disseny té dos avantatges respecte a l'antena monopol simple : l'antena IFA invertida és més curta i compacta, i l'impedància d'adaptació es pot controlar més fàcilment.[1][2]

Història[modifica]

  • L'antena F invertida o IFA fou concebuda el 1950 iper un grup de la Universitat Harvard liderats per Ronold W.P. King.
  • Va evolucionar de l'antena monopol, de l'antena en forma de F i de l'antena L invertida.
  • Actualment la versió que s'utilitza més és la forma planar adequada per implemetar damunt un circuit imprès o PCB per mitjà de pistes adaptades o microstrips. (vegeu Fig.1).
Fig.2 Animació de la radiació d'una antena F invertida

Característiques[modifica]

Comparativa respecte una antena monopol:[3][4]

  • Es basa en la configuració Microstrip de línies de transmissió
  • L'antena monopol té una impedància característica massa baixa (36,5 Ohm) respecte a la impedància típica d'emissors i receptors que és de 50 ohm.
  • L'antena IFA permet augmentar la impedància del monopol fins a 50 Ohm ajustant la distància que hi ha entre el punt de connexió a massa i el punt d'alimentació de l'antena.

Aplicacions[modifica]

L'antena IFA s'empra en aplicacions portables compartes com són telefonia mòbil i ordinadors tablet en transmissions típiques de GSM, GPS, Wi-Fi i Bluetooth.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Bevelacqua, Pete. «Antennas: The Inverted-F Antenna (IFA)» (en anglès). www.antenna-theory.com. [Consulta: 1r març 2017].
  2. «An Introduction to Antennas and Propagation Part 4» (en anglès). www.csr.com. Arxivat de l'original el 2017-03-02. [Consulta: 1r març 2017].
  3. «Disseny d'antenes» (en anglès). www.ti.com. [Consulta: 1r març 2017].
  4. «Antenna design» (en anglès). www.nxp.com. Arxivat de l'original el 2017-03-02. [Consulta: 1r març 2017].