Antoni Maria Dameto i Crespí de Valldaura

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntoni Maria Dameto i Crespí de Valldaura
Biografia
Naixement7 agost 1782 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1825 Modifica el valor a Wikidata (42/43 anys)
Peralada (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaCasa de Dameto Modifica el valor a Wikidata

Antoni Maria Dameto i Crespí de Valldaura (Palma, 7 d'agost de 1782 - Peralada, 7 de juliol de 1825).[1][2] Marquès de Bellpuig, marquès d'Anglesola, comte de Peralada i de Savallà i vescomte de Rocabertí. Fill de Francesc Dameto Despuig i de Concepció Crespí de Valldaura i Lezquina.

Ben connectat amb la cort de Ferran VII, del qual en fou gentilhome de cambra. Lluità en la guerra del Francès i serví com ambaixador a la cort de Lluís XVIII de França (1814), l'any 1817 entrà a formar part de l'orde del Toisó d'Or (1817).

Mitjançant el seu matrimoni, l'any 1801, amb Joana de Rocabertí-Boixadors i Cotoner esdevingué comte de Peralada i Savallà i vescomte de Rocabertí, passant a posseir els territoris al Principat de Catalunya --Requesens, Navata, Vilademuls, Sant Llorenç de la Muga, Llers, Terrades, Darnius, Santa Llogaia de Terri, Vallmoll, Rubió, Guialmons, Les Piles i l'Espelt- i a les Illes Balears--cavalleria de Pax (Felanitx), Bunyolí i Esporles.[3]

Així mateix, adoptà com a propi el llinatge de sa muller esdevenint els Rocabertí-Dameto la branca troncal del llinatge.

Fills[modifica]

Fruit del matrimoni entre Antoni Maria Dameto i Joana de Rocabertí-Boixadors nasqueren:

  • Francesc Xavier de Rocabertí-Dameto i de Boixadors.
  • Antoni Maria, casat amb Dionísia de Verí i de Sales
  • Josep

Referències[modifica]

  1. «Antoni Maria Dameto i Crespí de Valldaura». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «Antoni Maria Dameto i Crespí de Valldaura (Palma segle xviii - Peralada, Catalunya 1825)». Possessions de Palma.net. Arxivat de l'original el 18 de desembre 2014. [Consulta: 9 desembre 2014].
  3. «Antonio María Dameto y Crespí de Valldaura» (en castellà). Real Academia de la Historia. [Consulta: 29 novembre 2022].