Antonia de la Gasca de la Vega

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAntonia de la Gasca de la Vega
Biografia
Naixementc. 8 octubre 1552 Modifica el valor a Wikidata
Madrid Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Valladolid, presumiblement Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióreligiosa Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósDominiques de Santa Caterina de Siena Modifica el valor a Wikidata

Antonia García de la Gasca y Lasso de la Vega (Madrid, ca. 8 d'octubre de 1552 - Valladolid?, ?) va ser una religiosa dominica castellana.

Va néixer vers el 8 d'octubre de 1552, data en què se l'administrà el baptisme, a la parròquia de San Pedro el Real de Madrid, essent el seu padrí l'inquisidor Diego de los Cobos. Era filla del doctor Diego García de la Gasca, membre del consell de l'emperador Carles V, i d'Ana Lasso de la Vega.[1][2]

Va rebre una esmerada educació d'acord amb el seu estatus social. Durant la seva infantesa i joventut va ser víctima d'una llarga i dolorosa malaltia que la va mantenir durant nou anys prostrada al llit. Hom afirma que es va curar miraculosament gràcies a la intercessió de sant Domènec de Guzmán. Aquest fet va despertar la seva vocació religiosa i va prendre l'hàbit de les dominiques al convent de Santa Catalina de Sena de Valladolid, acompanyada de la seva germana Inés, que havia va patir la mateixa malaltia i també va aconseguir restablir-se.[3][2]

Hom afirma que Antonia va ser un model de perfecció, paciència i virtut durant la seva vida, així com en la seva estada al convent, on va romandre fins a la seva mort.[1][4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Ballesteros Robles, Luis. Diccionario biográfico matritense (en castellà). Madrid: Ajuntament de Madrid, 1912, p. 250. 
  2. 2,0 2,1 Álvarez y Baena, José Antonio. Hijos de Madrid, ilustres en santidad, dignidades, armas, ciencias y artes (en castellà). Vol. 4. Madrid: Oficina de D. Benito Cano, 1791, p. 128-129. 
  3. Reunión de eclesiásticos y literatos. Biografía eclesiástica completa (en castellà). vol. 8. Madrid i Barcelona: Imprenta de D. Eusebio Aguado i Imprenta de D. J. M. de Grau y Cía., 1854, p. 254-255. 
  4. Hinojosa y Montalvo, Francisco de. La admirable vida y virtudes de D. Maria Gasca de la Vega (en castellà). Madrid: Imprenta Real, 1626, p. 22.