Apòcrits

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuApòcrits
Apocrita Modifica el valor a Wikidata

Vespa comuna (Vespula vulgaris)
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
SubordreApocrita Modifica el valor a Wikidata
Gerstaecker, 1867

Els apòcrits (Apocrita) són un subordre d'insectes himenòpters, que inclou nombroses famílies, comprenent vespes, abelles i formigues. Són les formes més avançades dels himenòpters. Els apòcrits es divideixen tradicionalment en dos grups sense categoria: Parasitica i Aculeata.

Característiques[modifica]

El fet més destacat i que els diferencia clarament de l'altre subordre d'himenòpters, els símfits, és la presència d'una estreta cintura que separa els tòrax de l'abdomen. L'ovipositor o oviscapte de la femella és retràctil, i en algunes espècies s'ha convertit en un fibló emprat com a mecanisme de defensa. Les larves no tenen potes, i es crien en un niu o com paràsits d'un hoste.

Parasitica[modifica]

Els parasítics (Parasitica) són un grup parafilètic[1] que inclou la majoria dels himenòpters, i és un grup compost per espècies paràsites d'altres insectes. Els parasítics ponen els seus ous dins d'un altre insecte (siga un ou, una larva o una crisàlide) i les larves paràsites creixen i es convertix dins d'eixe amfitrió. La majoria són xicotets, amb l'oviscapte adaptat per a la perforació i inclusió de l'ou dins l'hoste; en alguns d'estos les larves paràsites induïxen una metamorfosi prematura, mentre que en altres la prolonguen. L'hoste mor quan els paràsits s'acosten a la maduresa.

Hi ha espècies que són paràsites d'altres paràsits. Molts himenòpters paràsits s'utilitzen com a agents de control biològics per a controlar insectes com mosques i corcs. L'himenòpter adult continua amb la seua forma de vida lliure.

Aculeata[modifica]

Els aculeats (Aculeata) són un clade que inclou les espècies en les quals l'oviscapte de la femella es transforma en un fibló; s'hi inclouen les formigues, les abelles i les vespes. En els apòcrits solitaris (no socials), les larves s'alimenten amb la presa (paralitzada) capturada o poden ser alimentades amb pol·len i nèctar.

Famílies i superfamílies[modifica]

El subordre dels apòcrits compren 14 superfamílies i 72 famílies. La més diversificada és la superfamília Chalcidoidea, amb 20 famílies.

Stephanoidea[modifica]

Sphecoidea[modifica]

Trigonalyoidea[modifica]

Megalyroidea[modifica]

Evanioidea[modifica]

Ceraphronoidea[modifica]

Proctotrupoidea[modifica]

Cynipoidea[modifica]

Chalcidoidea[modifica]

Ichneumonoidea[modifica]

Chrysidoidea[modifica]

Apoidea[modifica]

Sceliphron caementarium, un apoid de la familia Sphecidae i del gènere Sceliphron.

Vespoidea[modifica]

Platygasteroidea[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Apòcrits
  1. Sharkey, M.J. 2007: Phylogeny and classification of Hymenoptera. Pp. 521-548 in: Zhang, Z.-Q. & Shear, W.A. (Eds) Linnaeus tercentenary: progress in invertebrate taxonomy. Zootaxa, 1668: 1–766. «PDF».