Vés al contingut

Apocalipsi d'Abraham

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llibreApocalipsi d'Abraham
Tipusllibres apòcrifs Modifica el valor a Wikidata

L'Apocalipsi d'Abraham és un llibre d'origen jueu basat en personatges de l'Antic Testament però considerat com a apòcrif, donat que probablement va ser escrit durant el segle i. El llibre ha sobreviscut únicament en la seva versió en antic eslau en sis manuscrits medievals i conté possibles alteracions per part dels bogomils.[1]

Argument[modifica]

Es narra la vida d'Abraham de nen quan intentava convèncer el seu pare Tèrah que adorar ídols era inútil, ja que no tenien autèntic poder. Déu li mana deixar casa seva[2] seguint les ordres de l'àngel Yahoel i fer un sacrifici per conèixer l'única divinitat veritable. Pel camí és temptat per Azazel, però resisteix i és premiat amb un ascens al cel. Allà veu unes figures humanes canviants que preguen davant un tron envoltat pels animals del tetramorf i unes rodes que giren sense aturador. Llavors Déu el guia per contemplar tota la creació, veient de nou l'escena de l'expulsió del Paradís terrenal, altres passatges bíblics del passat i per últim el futur. Arriben a veure la fi dels temps, on el Messies s'imposa de manera definitiva als pagans.

Anàlisi[modifica]

L'original perdut estaria en hebreu, el qual s'hauria traduït al grec i posteriorment a l'antic eslau. Aprofita elements de diverses tradicions. Per exemple l'èmfasi en la divisió entre el costat dret (pur) i esquerre (malvat) de les imatges es deu al corrent del gnosticisme,[3] que subratlla l'oposició entre la llum i les tenebres tradicionals. Les escenes de l'apocalipsi provenen del Llibre d'Henoc i de diversos passatges bíblics. L'èmfasi posat en els rituals duts a terme per Abraham i les reflexions sobre els autèntics i els falsos temples es deuen a les addicions de la tradició sacerdotal,[4] mentre que la tradició dels set cels beu de les fonts rabíniques i la literatura apocalíptica.

Referències[modifica]

  1. R. Rubinkiewicz Apocalypse of Abraham, a new Translation and Introduction in ed. James Charlesworth The Old Testament Pseudepigrapha, Vol 1 ISBN 0-385-09630-5 (1983)
  2. «APOCALYPSE OF ABRAHAM». Jewish Encyclopaedia. [Consulta: 15 febrer 2015].
  3. Box, G. H.. The apocalypse of Abraham. Society for Promoting Christian Knowledge, 1919 [Consulta: 15 febrer 2015]. 
  4. Orlov, Andrei. Heavenly Priesthood in the Apocalypse of Abraham. Cambridge University Press, 2013. ISBN 9781107470996 [Consulta: 15 febrer 2015].