Arvanites

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de grup humàArvanites
Tipusètnia Modifica el valor a Wikidata
Geografia
EstatGrècia Modifica el valor a Wikidata

Els arvanites són un grup de població radicat a Grècia, tradicionalment parlen la llengua arvanítica, una varietat de l'albanès, juntament amb el grec.[1] Històricament, arvanitis (grec: αρβανίτης) significava 'albanès' en general; actualment, fa referència exclusivament als que emigraren a Grècia, mentre que els albanesos en general són anomenats alvaní (grec: αλβανοί).[2]

Es van establir al sud de Grècia durant la baixa edat mitjana i van ser la població dominant en algunes parts del Peloponès, Àtica i Beòcia fins al segle XIX. Actualment els arvanites s'identifiquen com a grecs com a resultat d’un procés d’assimilació i no es consideren albanesos. La llengua arvanítica es troba en estat d’esgotament a causa del canvi lingüístic cap al grec, la migració interna a gran escala cap a les ciutats i la posterior barreja de la població durant el segle xx.[3]

Referències[modifica]

  1. «ARVANITE English Definition and Meaning | Lexico.com» (en anglès). Arxivat de l'original el 2021-09-05. [Consulta: 5 setembre 2021].
  2. Liakos, Antonis. «Hellenism and the making of modern Greece: Time, Language and Space». A: Katerina Zacharia. Hellenisms. Culture, identity, and ethnicity from antiquity to modernity. Ashgate, 2008, p. 230. 
  3. Trudgill, Peter (2000): Greece and European Turkey: From Religious to Linguistic Identity, in S Barbour, C Carmichael (eds.), Language and nationalism in Europe, Oxford University Press.