Vés al contingut

Arxiu de la Paraula

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

L'Arxiu de la Paraula és el repositori digital resultat del projecte de digitalització del material audiovisual generat des de 1973[1] fins a l'actualitat a l'Ateneu Barcelonès.[2] Es tracta d'un fons sonor d'unes quatre mil hores d'àudio, fruit dels enregistraments de gran part de les activitats culturals que s'han realitzat a la institució des de l'any 1973, i que continua creixent amb l'enregistrament regular que es duu a terme de les activitats actuals.

Abast i contingut[modifica]

L'Arxiu de la Paraula està format per un fons d'incalculable valor degut al seu caràcter únic i singular. En concret consta de més de quatre mil cintes sonores amb actes, conferències i debats enregistrats durant els anys 70, 80 i 90, i pel nou material que es genera periòdicament arran de les nombroses activitats que es programen anualment a la institució.[3]

Objectius[modifica]

Els objectius[4] del projecte de digitalització del fons sonor de l'Ateneu Barcelonès són:

  • Recuperar i preservar el patrimoni audiovisual de l'Ateneu Barcelonès mitjançant la digitalització de les gravacions sonores, del 1973 a 2004, en suport magnètic, per tal de superar l'obsolescència tecnològica i poder garantir la preservació d'aquests continguts únics.
  • Difondre i fer possible la consulta d'un material d'arxiu únic, donant accés als continguts generats a la institució a tota la societat a través d'un repositori econòmicament sostenible i tenint en compte els drets d'autor del conferenciants.
  • Difondre els continguts digitalitzats per Internet en accés obert i fomentar la participació dels ciutadans per tal de crear una xarxa de coneixement que beneficia al conjunt de la ciutadania.
  • Crear circuits de captació dels nous continguts nascuts digitals.
  • Posar en valor els continguts audiovisuals generats per la institució, fent que sigui un lloc de referència en l'àmbit de la cultura, la història i la societat catalana dels darrers quaranta anys.

Referències[modifica]

  1. «'L'Arxiu de la Paraula', el repositori digital dels actes de l'Ateneu Barcelonès». Ajuntament de Barcelona, 03-04-2020. [Consulta: 21 gener 2022].
  2. «Ateneu Barcelonès». Arxivat de l'original el 2015-03-15. [Consulta: 5 abril 2015].
  3. Montes Oliva, Sergi; Alcaraz Martínez, Rubén; Vicente Hernández, Lluís et al «El archivo de la palabra del Ateneu Barcelonès: un repositorio sostenible para la curación de contenidos». XIII Jornadas Españolas de Documentación FESABID'13. Creando valores. Toledo: Fesabid, 2013.
  4. «Arxiu de la Paraula. Objectius».

Bibliografia[modifica]

  • Alcaraz Martínez, Rubén; Montes Oliva, Sergi; Vicente Hernández, Lluís; Blanco Moreno, Mercedes; Álvaro, Elena; Amorós, Laia; Casas, Pablo; Nieto, Laura; Reig, Marc (2014). “L'Arxiu de la Paraula : context i projecte del repositori audiovisual de l'Ateneu Barcelonés”. BiD: textos universitaris de biblioteconomia i documentació, desembre, núm. 33. <http://bid.ub.edu/33/vicente1.htm>
  • L'Arxiu de la Paraula. Ateneu Barcelonès. http://arxiudigital.ateneubcn.org/sobre-el-repositori
  • Montes Oliva, Sergi; Alcaraz Martínez, Rubén; Vicente Hernández, Lluís et al. (2013). "El archivo de la palabra del Ateneu Barcelonès: un repositorio sostenible para la curación de contenidos". XIII Jornadas Españolas de Documentación FESABID'13. Creando valores. Toledo: Fesabid. <http://eprints.rclis.org/19463/>

Enllaços externs[modifica]