As Burgas

Infotaula de geografia físicaAs Burgas
Imatge
TipusFont Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaOurense (Galícia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióOurense Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 20′ 05″ N, 7° 51′ 55″ O / 42.334611°N,7.865308°O / 42.334611; -7.865308
Dades i xifres
Bé d'interès cultural
IdentificadorRI-54-0000232-00000
Jardins de les Burgas (2006)

As Burgas són unes deus d'aigües termals que es localitzen a la ciutat d'Ourense, a Galícia. D'ells brollen unes aigües hipertermals, a una temperatura entre 64 i 68 °C amb un cabal de 300 litres per minut. Aquestes aigües són aplicables a diferents tipus de dermopaties.

Composició de l'aigua[modifica]

La composició de l'aigua de les Burgas, segons l'anàlisi feta pels doctors Souto i Bermejo el 1990, és la següent:

Composició química de les aigües d'As Burgas.

Origen del nom[modifica]

L'origen del nom de les Burgas no està molt clar. Per a alguns autors pot procedir del celta beru que vol dir calent, però l'etimologia més acceptada és al fet que prové del llatí burca que vol dir pila, en al·lusió als banys utilitzats pels romans com a balnearis.

Fonts[modifica]

Hi ha tres fonts: la Burga de Riba, la més antiga, d'estil popular i pertanyent al segle xvii; la Burga do Medio, petjada al mur i d'estil modern; i la Burga de Baixo, d'estil neoclàssic, segle xix, amb dues canonades laterals i una pila llaurada al centre amb una altra canonada. També es troba en aquest conjunt la rèplica de les quatre ares romanes trobades a la ciutat, la primera d'elles en honor de les Nimfes d'aquestes aigües. Les fonts van ser declarats conjunt històric-artístic l'any 1975.

Tampoc és clar l'origen d'aquestes fonts: una llegenda diu que neixen sota la capella del Sant Crist, a la Catedral, i una altra diu són causades per un volcà en repòs que està a la base del Montealegre i que en algun moment podria arribar a explotar.

Juntament amb la catedral i el Pont Major, són un dels símbols de la capital ourensana, a la qual se li va donar el nom de "Ciutat de les Burgas".

A principis de 2005, a causa d'unes excavacions no autoritzades associades a la construcció d'un nou balneari, va resultar perforat un dels pous que alimenten les Burgas, perdent-se un 40% del cabal, i assecant una de les canonades principals de les fonts per les quals brollen les aigües.

El 28 de juliol de 2010 es va inaugurar la nova piscina termal a la Burga do Medio, obra de l'arquitecte gallec César Portela.[1]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Ourense estrena un nou espai termal al cor de la ciutat». Arxivat de l'original el 2014-02-21. [Consulta: 3 desembre 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: As Burgas