Ateroma

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaAteroma
Placa d'ateroma.
Tipusarterioesclerosi i condició anatòmica patològica Modifica el valor a Wikidata
Especialitatcardiologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIM-10I70.9 Modifica el valor a Wikidata
CIM-9440 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB1039 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD058226 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0264956 i C0015697 Modifica el valor a Wikidata
Placa arterioescleròtica d'una endarterectomia carotídia, on s'observa la bifurcació de la caròtide

Els ateromes o plaques d'ateroma són lesions focals (característiques de l'ateroesclerosi) que s'inicien a la capa interna d'una artèria. L'excés de partícules de lipoproteïnes de baixa densitat (LDL) al torrent sanguini s'incrusta a la paret de l'artèria. En resposta, els glòbuls blancs (monòcits) arriben al lloc de la lesió, enganxant-se a les molècules per adhesió. Aquest nou cos format és portat a l'interior de la paret de l'artèria per les quimiocines. Una vegada dins de la paret, els monòcits cobreixen la LDL per rebutjar-la, però si n'hi ha massa, s'apinyen, tornant-se escumosos. Aquestes "cèl·lules escumoses" reunides a la paret del vas sanguini formen una veta de greix. Aquest és l'inici de la formació de la placa d'ateroma.

Desenvolupament de la placa[modifica]

Placa ateromatosa molt important en una artèria coronària
Estenosi ateromatosa greu d'una coronària, amb signes de recanalització de la placa

Primerament es produeix una disminució de la permeabilitat a les lipoproteïnes (sobretot de LDL). Aquestes proteïnes travessen l'endoteli acompanyades de monòcits que s'adhereixen a la capa íntima de les artèries. Aquesta capa s'inflama per la conversió dels monòcits en macròfags.

Si no hi ha gaires lipoproteïnes, els macròfags capten totes les que s'han rovellat i es modera la reacció inflamatòria; tanmateix, si són moltes les LDL que s'han congregat a la zona els macròfags es transformen en les cèl·lules escumoses abans esmentades.

Les cèl·lules escumoses acaben per esclatar i formar una massa de macròfags morts, colesterol, àcids grassos, triglicèrids i restes de les lipoproteïnes de color groguenc, que unit a la inflamació local de la capa interior, redueix molt la llum de l'artèria. Això, sumat a l'aparició de col·lagen en el punt de lesió, que atrapa la massa formada, és el que acaba formant la placa.

Problemes[modifica]

Aquesta situació causa el tancament total o parcial de les artèries causant una isquèmia en aquest punt concret o desprenent-se en forma d'èmbol i bloquejant qualsevol altra artèria del cos i pot causar un infart agut de miocardi o un accident vascular cerebral.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ateroma