Austorc de Segret

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaAustorc de Segret
Biografia
Naixementsegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciótrobador, compositor Modifica el valor a Wikidata
MovimentMúsica medieval i poesia trobadoresca Modifica el valor a Wikidata

Austorc de Segret (fl....post 1270...) fou un trobador occità, concretament de l'Alvèrnia. Se'n conserva només un sirventès.

Vida[modifica]

L'únic sirventès que s'ha conservat d'Austorc també ve a ser, en alguns versos, un planh per Lluís IX de França en la seva mort (1270) en el decurs de la vuitena Croada. El sirventès, per tant, està escrit en els anys immediatament posteriors. En el text el trobador es lamenta també de les derrotes que pateixen els cristians davant dels pagans i lamenta que Déu no els ajudi. També critica Carles d'Anjou, germà de Lluís, per haver aconsellat el seu germà d'atacar Tunis i no Terra Santa i per haver pactat amb els musulmans després de la mort del seu germà. El sirventès l'envia a través d'un joglar anomenat Cotellet a Ot de Lomanha.

Obra[modifica]

  • (41,1)[1] No sai qui⋅m so, tan suy desconoyssens (sirventès; està fet seguint la mètrica, i per tant la música, d'una composició de Sordel)

Referències[modifica]

  1. Una explicació sobre la numeració de la poesia trobadoresca d'acord amb el repertori de Pillet i Carstens es troba a l'article Alfred Pillet.

Bibliografia[modifica]

  • Linda Paterson, Austorc de Segret, [No s]ai qui·m so tan suy [des]conoyssens (BdT 41.1, in : Lecturae tropatorum, 5 (2012), http://www.lt.unina.it/Paterson-2012a.pdf.
  • Césaire Fabre, Le sirventés d'Austorc de Segret, in: Annales du Midi, 22 (1910), pàg. 467-481, i 23 (1911), pàg. 56-69
  • Alfred Jeanroy, Sur le sirventés historique d'Austorc de Segret, in: Annales du Midi, 23 (1911), pàg. 198-201

Repertoris[modifica]

  • Alfred Pillet / Henry Carstens, Bibliographie der Troubadours von Dr. Alfred Pillet [...] ergänzt, weitergeführt und herausgegeben von Dr. Henry Carstens. Halle : Niemeyer, 1933 [Austorc de Segret és el número PC 41]

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]