Autoretrat II (José Nogué)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaAutoretrat II
Tipuspintura Modifica el valor a Wikidata
CreadorJosep Nogué Massó
Creació1919
Mètode de fabricaciógravat
Gènereautoretrat Modifica el valor a Wikidata
Mida34 (Alçada) × 23 (Amplada) cm
Col·leccióMuseu d'Art Modern de Tarragona, Tarragona
Catalogació
Número d'inventariMAMT NIG 1262 Modifica el valor a Wikidata

Autoretrat II és una obra del pintor Josep Nogué Massó.

Història[modifica]

Josep Nogué Massó realitzarà els seus primers treballs en obra gràfica a partir del contacte que tindrà amb aquestes tècniques artístiques durant la seva estada a la ciutat de Roma (1907-1921).

Descripció[modifica]

L'obra que presentem en aquest article és un dels pocs autoretrats que conservem del pintor Nogué. Com ja hem indicat Nogué coneixerà les tècniques del gravat a l'Acadèmia espanyola de Roma, on entrarà en contacte amb altres pensionats.

En el seu autoretrat observem únicament el seu bust, sense cap altra decoració n'hi guarniment. Els únics elements que hi ha a l'obra a banda del bust de l'autor són la firma i la data.

Gravats de Nogué Massó[modifica]

Josep Nogué Massó desenvolupà ha banda de les tècniques pictòriques també d'altres sobre el gravat. Nogué va conèixer aquestes formes de representació visual durant la seva estada com a pensionat a la ciutat de Roma. Gran part de la producció d'obra gràfica del Pintor Nogué es desenvolupà en el període 1907-1921.

« Recordemos la producción de litografías de su etapa romana, porque constituye el principal precedente de estos grabados de última época, aspecto que refleja la inquietud y vitalidad del pintor en su afán por renovarse, superar sus dificultades con la vista y vivir plenamente su ancianidad »
— Gonzàlez Llàcer, [1]

Molts dels seus gravats servien per concloure el procés creatiu de l'artista. Però d'altres s'entenen com a obres totalment independents i formats per tiratges molt curts.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. González Llácer, Jordi, José Nogué Massó, Ed Catalanes S.A. Barcelona, 1990, p. 29.

Bibliografia[modifica]

  • González Llácer, Jordi; José Nogué Massó. 1880-1973'. Diccionari Ràfols. Ed. Catalanes. Barcelona, 1990.
  • Luzón Nogué, José Maria; Viribay, Miguel; Kayser Zapata, Manuel; Chicharro Chamorro, José Luis; José Nogué, una mirada retrospectiva. Museo Provincial de Jaén. Jaén, 2000
  • Nogué Massó, José; Luzón Nogué, José María; Nogué Vallejo, José María; Memorias de un pintor. La pintura española en el cambio de siglo XIX al XX. Diputació de Tarragona. Tarragona, 1993