Badia de Txaun

Plantilla:Infotaula geografia políticaBadia de Txaun
Imatge

Localització
Map
 69° 20′ 58″ N, 169° 46′ 25″ E / 69.3494°N,169.7736°E / 69.3494; 169.7736
Geografia
Part de

La badia de Txaun o badia Txàunskaia (en rus: Чаунская губа, Txaunskaia Guba) és una badia del districte de Txukotka, que pertany a la part oriental de la conca del mar de la Sibèria Oriental.[1] Administrativament forma part del raion de Txaunski.

El port àrtic de Pevek, de gran rellevància, està ubicada a la badia. Durant el llarg hivern, una carretera de gel per a automòbils recorre la badia, connectant la ciutat de Pevek amb l'assentament de Barànikha.

Informació històrica[modifica]

Va ser descobert l'estiu de 1646 per una expedició russa d'industrials de Kolima dirigida per l'explorador Isai Ignatiev.[2][3] El 1762, Nikita Xalaurov va visitar i mapejar la badia. La seva denominació prové del nom de la tribu iukagir Txovan. En iukagir el mot txaun significa "marí".[4]

Característiques geogràfiques[modifica]

La badia es comunica amb el mar a través de tres estrets: l'estret de Mali Txaunski (a la part occidental de l'illa d'Aion), l'estret Sredni, que literalment significa l'estret del mig (entre les illes d'Aion i les illes Routan), i l'estret de Pevek (a la part est de l'illa gran de Routan). Des de l'est limita amb el cap Xelagski. La costa occidental és baixa, i l'oriental és més elevada. La longitud de la badia és de 150 km, l'amplada és de 100 km, la profunditat no supera els 20 m, excepte a l'estret de Pevek, on arriba als 31 m.

A l'estiu, els corrents marins produeixen gels plurianuals de les latituds nord, formant el massís de gel d'Aion a l'entrada de la badia.[5]

A la conca de la badia hi desemboquen molts rius menors: Pootaipivaam, Mlelin, Teiukuul, Itxuveem, Paliavaam, Txaun, Putxeveiem, Leliuveem, Kremianka, Ittikkulveem, Iemikkivian, Rakvazan, Pilotkel, Utikuul, i demés rius encara més petits. El sistema fluvial del riu Itxuveem inclou els rius Srednii Ichuveem i Kaatir.

Protecció de la natura[modifica]

A les costes oriental i sud de la badia de Txaun hi ha llocs de nidificació, descans i muda per a les aus aquàtiques (la calàbria agulla, tres espècies de Gàvia, el cigne de la tundra, l'oca de les neus, l'oca riallera petita i la gavina rosada). Aquestes zones costaneres estan incloses a la reserva natural estatal "Badia de Txaun".[6]

Impacte antropogènic[modifica]

A la part nord-est de la badia s'hi intensifiquen els indicis d'eutrofització antròpica, fet que indica possibles conseqüències catastròfiques per a l'ecosistema de la badia Txaunskaia, que pateix els efectes de les aigües residuals domèstiques no purificades.[7]

Referències[modifica]

  1. Diccionari de noms d'objectes hidrogràfics de Rússia i d'altres països - membres de la CEI (en rus). М.: Kartgueotsentr — Gueodezizdat, 1999. ISBN 5-86066-017-0. 
  2. Топонимический словарь Северо-Востока СССР, p.408
  3. История России и мирового сообщества (en rus). Москва: ОЛМА Медиа Групп, 2004, p. 829. ISBN 5224040647. 
  4. «Географические названия Дальнего Востока России: Топонимический словарь — Благовещенск: Интерра-Плюс (Interra+), 2009. — 55 с.». toponimika.ru. [Consulta: 3 juny 2019].
  5. Чаунская губа // Большая советская энциклопедия : [в 30 т.] / гл. ред. А. М. Прохоров. — 3-е изд. — М. : Советская энциклопедия, 1969—1978.
  6. Чаунская губа. — Информация об ООПТ на сайте информационно-аналитической системы «Особо охраняемые природные территории России» (ИАС «ООПТ РФ»): oopt.aari.ru. Дата обращения: 3 июня 2019.
  7. Шашков С. Н., Николаев С. Г. Проект схемы комплексного использования и охраны водных объектов бассейнов рек Чукотского автономного округа. — Москва — Хабаровск, 2014. — Т. СКИОВО бассейнов рек Восточно-Сибирского моря восточнее бассейна р. Колыма.