Banda de Música d'Igualada

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióBanda de Música d'Igualada
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusgrup de música
escola de música Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1940
Governança corporativa
Seu
DirectoraMaria Concepció Ramió i Diumenge Modifica el valor a Wikidata

Facebook: bandaigualada Modifica el valor a Wikidata
El logotip de la Banda de Música d'Igualada

La Banda de Música d'Igualada és una agrupació musical d'Igualada, vinculada a l'Escola Municipal de Música d'Igualada i que va ser fundada al 1940 pel Mestre Joan Just i Bertran. Actualment[Quan?] la Banda de Música té més de 80 anys d'història i continua en plena activitat, i és dirigida per la musicòloga Concepció Ramió i Diumenge.

Actuacions[modifica]

Al llarg de la seva història, la Banda de Música d'Igualada, ha tingut diversos actuacions, de les quals en destaquem les següents: [cal citació]

Cavalcada dels Reis d'Igualada[modifica]

La cavalcada de reis, comença tocant dalt d'un escenari al passeig on hi toca l'Himne del Patge Faruk i algun altre tema. Tot seguit, espera que toqui la banda convidada, i després comença la cavalcada. Durant la cavalcada (Passeig Verdaguer, Avinguda Montserrat, Avinguda Caresmar, Carrer de la Soledat, Plaça del Rei, Carrer Sant Jordi, Rambla del General Vives, Rambla de Sant Isidre, Rambla Nova, Rambla de Sant Ferran i Plaça Castells), va tocant l'Himne del Patge Faruk, el 5 de Gener (Himne dels Reis d'Igualada), i una altra cançó, mentre els Patges i la gent d'Igualada, els escola i disfruta de la cavalcada.

Els Tres Tombs[modifica]

A Igualada, la festa, és fa en dos dies diferents.

Sant Antoni[modifica]

El 17 de Gener, que acompanya a buscar les banderes. Els porten davant de l'Església de Santa Maria, i és queden a fora mentre es fa la missa. Quant s'acaba portem els banderers a casa seva, cada any a uns punts diferents de la ciutat.

Els Tres Tombs[modifica]

El Diumenge després del dia 17, (pot anar canviant de número), toquen als 3 tombs d'Igualada. Primer de tot fan un tomb, es parem davant de les autoritats, i després pugen a un escenari i toquen mentre fan els tres tombs. Durant molts anys també han tocat a diversos tres tombs a part dels d'Igualada, com els de Balsareny, Santa Eulàlia de Bernga, Hostalets de Pierola, Martorell...)

Setmana Santa[modifica]

A les processons, la banda ha tocat, al barri de Fàtima, el Dijous Sant, el Divendres Sant, i el Diumenge de Pasqua. Al dijous Sant, la processó comença a les 10, és llarga, i la banda va darrere de Jesús, que porta la creu. El divendres Sant, també és llarga, i va darrere de Jesús crucificat. I el diumenge de Pasqua, primer és fa una volta per Fàtima la banda sola, i després la processó. Actualment[Quan?] també també toquen a la processó del dimarts del Sant Crist d'Igualada, festa local de la ciutat, que sempre és l'endemà del Dilluns de Pasqua.

Festa Major d'Igualada[modifica]

Actualment per la festa major la banda toca en diversos actes: Al llarg de la seva història, la Banda de Música d'Igualada, ha tingut diverses actuacions, de les quals en destaquem les següents El Trasllat del Sant (de l'Església del Roser a la Basílica de Santa Maria) als primers dies de festa major, el Retorn del Sant (el mateix al revés), a l'últim dia, La Passacalle, cercavila nocturna del dia 23 d'Agost (dia abans de Sant Bartomeu), el Concert de la Banda, que s'acostuma a fer a mitjans de setmana, la Cercavila Tradicional (el dissabte de Festa Major) i la Processó de Sant Bartomeu, que és fa el dia de Sant Bartomeu (24 d'Agost).

75è Aniversari[modifica]

L'any 2016 la Banda de Mùsica d'Igualada, va fer 75 anys de la seva fundació, on es van fer diversos actes i una exposició a la Biblioteca Central d'Igualada.[1]

Referències[modifica]

  1. «La Banda de Música d'Igualada celebra els seus 75 anys amb un emotiu concert». Regió 7, 16-02-2017. [Consulta: 27 agost 2023].