Banksia grandis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuBanksia grandis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Gairebé amenaçada
UICN112525416 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreProteales
FamíliaProteaceae
GènereBanksia
EspècieBanksia grandis Modifica el valor a Wikidata
Willd.
Distribució
Endèmic de

Banksia grandis és una espècie d'angiosperma de la família de les proteàcies (Proteaceae) nativa d'Australià.[1] Els aborígens australians remullen les flors d'aquesta i altres espècies de Banksia per obtenir nèctar i una beguda ensucrada.[2][3]

Característiques[modifica]

Aquesta espècie és la que té les fulles més grosses del seu gènere. És un arbre que normalment fa de 5 a 10 m d'alt però pot arribar als 15 m. També es troba en forma d'arbust. La seva escorça és del color gris característic del gènere Banksia. Les fulles són molt grosses de 45 cm de llarg i 11 cm d'ample amb una sèrie de lòbuls triangulars, pel revers tenen un toment fi. Floreix a l'estiu. Les flors són en forma de grosses espigues cilíndriques que poden fer 35 cm de llarg de color groc.

Banksia grandis, fol·licles en desenvolupament
Banksia grandis, Els fol·licles obrir

Distribució[modifica]

Banksia grandis es troba al sud-oest d'Austràlia des de Jurien (30° 17′ S) al nord fins a Cape Leeuwin (34° 22′ S) al sud i a l'est fins Bremer Bay (34° 23′ S 119° 22′ S E). És molt comú en sòls de laterita de la serralada Darling, on fa el sotabosc dels boscos de Jarrah i Marri.

Referències[modifica]

  1. «WFO - Banksia grandis Willd.» (en anglès). [Consulta: 27 juliol 2023].
  2. Plants used by south western aborigines - Western Australian Museum pamphlet, no author, no date
  3. The Perth Gazette Vocabulary of Aboriginal Language of Western Australia August 31, 1839 author:Lieutenant Grey, HM 83 regiment
  • Boland, D. J. et al.. Forest Trees of Australia (Fourth edition revised and enlarged). Collingwood, Victoria, Australia: CSIRO Publishing, 1984. ISBN 0-643-05423-5. 
  • George, A. S.. «Banksia». A: Wilson, Annette (ed.). Flora of Australia: Volume 17B: Proteaceae 3: Hakea to Dryandra. CSIRO Publishing / Australian Biological Resources Study, 1999, p. 175–251. ISBN 0-643-06454-0. 
  • Powell, Robert. Leaf and Branch: Trees and Tall Shrubs of Perth. Perth, Western Australia: Department of Conservation and Land Management, 1990. 

Enllaços externs[modifica]