Bartomeu Campamar Perelló

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBartomeu Campamar Perelló
Biografia
Naixement6 agost 1837 Modifica el valor a Wikidata
Palma (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort26 març 1917 Modifica el valor a Wikidata (79 anys)
Activitat
Ocupaciócompositor Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata

Bartomeu Campamar Perelló (Palma, 6 d'agost de 1837 - 26 de març de 1917[1]), conegut també com a Bartomeu Perelló, encara que de vegades apareix amb la grafia Campomar, va ser un violinista, director i compositor mallorquí del segle xix.

Es va donar a conèixer al món musical quan tocava el violí en l'orquestra del Círculo Mallorquín. Ingressà a l'Exèrcit el 18 de febrer de 1875 com a músic major, va estar destinat en el Batalló de Reserva de Mallorca, el Regiment d'Infanteria d'Almansa, el Regiment d'Infanteria de les Filipines i en Regiment d'Infanteria Regional de Balears, i es retirà el 1897. Va compatibilitzar la seva activitat de músic militar amb la de compositor, director d'orquestra, comerciant d'instruments i partitures musicals, professor de música a l'acadèmia de violí i de cant que va obrir a l'establiment d'instruments (pianos i harmòniums) i partitures musicals que va fundar a Palma, la Casa Perelló. Va dirigir l'orquestra del Teatre Circ Balear. Va ser empresari al Teatre Balear. Va ser professor de violí i altres instruments en el Conservatori Balear.

És autor de valsos, pasdobles i masurques. Alguns dels títols són No me olvides (1877), Ecos del alma (marxa fúnebre), Pasodoble real, La palmesana, Federico, Brillante, Eduarda, Filipinas, Las amapolas, Cuba, El nuevo guerrero, Cuplets y tientos, El estreno de los tambores, El taurino i Plaza torera.

Referències[modifica]

  1. Parets i Serra, Joan: Notes per la historia de la música a Mallorca, BSAL, 55, 1999, p. 381-388

Bibliografia[modifica]

  • Història dels Bandes de Música a Mallorca, volum I. Josep Joaquim Esteve Vaquer.
  • La Música a Mallorca. Una aproximació històrica. Servei Arxius i Biblioteques de Palma.
  • El Fet Musical a Calvià. Pàgina 7.
  • Compositors dels Illes Balears. Joan Parets i altres.
  • Gran Enciclopèdia de Mallorca. Vol. 13, pàg. 62.