Basquitis

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Basquitis és la designació d'un sentiment d'admiració o d'injustícia envers el País Basc de diversos sectors catalanistes. És un nom força estès i conegut a Catalunya, mentre que al País Basc no és gens conegut. Per a alguns, pot arribar a ser una obsessió més enllà del mer sentiment: heus ací el perquè del sufix -itis de malaltia[1] Aquest fenomen es subdivideix en dues tendències: l'admiració i la injustícia.

Entre els partidaris del catalanisme, de la dreta política i, en particular, del partit de CiU, a més dels seus propis membres, s'ha escampat una sensació d'injustícia per l'autogovern econòmic[2] de què s'ha dotat al País Basc.

Aquesta sensació d'injustícia es deu principalment a dos fets: la Comunitat Autònoma Basca ha rebut un millor tracte per part del Govern d'Espanya que no pas Catalunya i el Govern Basc ha rebut més competències que no pas la Generalitat de Catalunya.[3]

Referències[modifica]

  1. «Basquitis». Racó Català. [Consulta: 6 desembre 2021].
  2. Vilanova, Esteve. «Basquitis - 16 ago 2015». El Punt Avui. [Consulta: 6 desembre 2021].
  3. Vilanova, Esteve. «Basquitis - 16 ago 2015». [Consulta: 21 abril 2024]. «Quan el president Mas va fer bandera del pacte fiscal, el silenci dels bascos era eixordador perquè veien perillar i qüestionar el seu model. Un model que fa que el País Basc no sigui independent, però és totalment no dependent, i a més, amb aquest privilegi, a l'hora de fer els comptes no únicament no són solidaris amb les regions pobres tot i ser ells els més rics, sinó que tenen un superàvit de 1.500 milions d'euros cada any. És a dir, els bascos per ser espanyols reben un xec anual de 1.500 milions d'euros, mentre que nosaltres, per ser espanyols, n'hem de pagar un, també cada any, de 16.000 milions d'euros»